Objavljena imena dobitnika nagrade Echo Jazz 2014

Njemačkom muzičkom nagradom Echo Jazz 2014, ove godine će za svoj rad biti odlikovani međunarodni umjetnici poput Gregoryja Portera, Joshue Redmana, Davea Hollanda i Pata Methenyja, te poznata imena njemačke scene poput Joachima Kuhna, Dejana Terzića i Tilla Brönnera.

Echo Jazz smatra se njemačkim ekvivalentom američkoj nagradi Grammy. Na svečanoj dodjeli u Hamburgu 22. maja, nagrade će biti uručene jazz umjetnicima u kategorijama njemački i međunarodni umjetnik godine, u ukupno 21 podkategoriji. Listu dobitnika možete pogledati na oficijelnoj web stranici, dok će ime dobitnika priznanja za životno djelo biti objavljeno na svečanoj dodjeli u Hamburgu.

Na listi su i brojni umjetnici koje smo do sada gledali na scenama Jazz Festa, tako će nagradu za pijanistu godine dobiti Joachim Kuhn koji je 2004. nastupio na Jazz Festu sa svojim triom. Dave Holland je proglašen internacionalnim basistom godine, a na našem festivalu je nastupao 2001, 2010 i 2011. godine, dok je rođeni Banjalučanin Dejan Terzić koji je sa svojim ansamblom otvorio festival 2006. godine, proglašen njemačkim bubnjarom godine. Nagradu Echo Jazz 2014 za najboljeg saksofonistu će dobiti Joshua Redman kojeg smo na Jazz Festu slušali 2007. godine.

“Ovogodišnji izbor obuhvata internacionalne velikane  čije stvaralaštvo neizbrisivo obilježava muzičku scenu proteklih decenija, ali i umjetnike u usponu čiji dosadašnji rad ukazuje na veliki umjetnički potencijal”, stoji u saopćenju Fono akademije – njemačkog Udruženja muzičke industrije koji od 2010. godine dodjeljuje nagradu Echo Jazz.

Poslušajte izvedbu kompozicije Liquid Spirit sa istoimenog albuma Gregoryja Portera, dobitnika Echo Jazz nagrade za vokalistu godine, kojeg ćemo u Sarajevu slušati 4. novembra na otvaranju 18. izdanja Jazz Festa.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.