Spring Quartet sa Jackom DeJohnetteom

Proljetni kvartet odnosno Spring Quartet novi je ansambl na muzičkoj sceni koji će u proljeće naredne godine biti predstavljen na seriji koncerata u Sjedinjenim Državama, a potom će krenuti i na evropsku turneju.

Kvartet okuplja vrhunske umjetnike različitih generacija – jednog od najutjecajnijih bubnjara današnjice i umjetnika sa pet decenija dugom karijerom Jacka DeJohnettea, Grammyjem nagrađenog saksofonistu Joea Lovana kojeg je New York Times ocijenio “jednim od najznačajnijih muzičara u historiji jazza”, zvijezda u usponu basistica i vokalistica Esperanza Spalding koja je prvi jazz umjetnik koji je osvojio nagradu Grammy u kategoriji najboljeg mladog umjetnika, dok je četvrti član ansambla argentinski pijanista Leo Genovese.

Iako su koncerti u Sjedinjenim Državama najavljeni za februar i mart naredne godine, već sada su neki i rasprodani. Spring Quartet će nastupati i u Kanadi, a već sada su za kraj marta 2014. godine najavljeni i prvi koncerti u Francuskoj.

Jack DeJohnette nastupit će 7. novembra na 17. Jazz Festu sa svojom grupom dok će specijalni gost koncerta biti multiinstrumentalista Don Byron.

Pogledajte DeJohnetteov 14-minutni solo snimljen 2009. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.