Jazz za bebe i male ljude

Jazz For Babies naziv je serije jazz albuma za nerođene bebe i ‘male ljude’. Projekat je djelo američkog kontrabasiste Michaela Janischa koji je na ideju došao nakon što je saznao da će postati otac.

Traženje prikladne muzike za svoje tada nerođeno dijete ispostavilo se težim nego je Janisch pretpostavljao, te je odlučio rearanžirati poznate kompozicije, što je rezultiralo mirnim i umirujućim instrumentalnim uspavankama nastalim u maniru klasičnog jazza.

Istraživanja potvrđuju da izlaganje beba muzici, još dok su u utrobi, može rezultirati smirenim i opuštenim djetetom, te utjecati na njegov razvoj kreativnosti i individualnosti. Dokazano je da bebe razvijaju sklonost prema kompozicijama kojima su izložene prije rođenja, te da te iste kompozicije po rođenju prepoznaju jer na njih djeluju smirujuće.

Seriju Jazz For Babies čini pet albuma: The Saxophone Album, The Trumpet Album, The Guitar Album, The Vibraphone Album i The Piano Album, a uz basistu Janischa na albumima su sarađivali pijanista Steve Hamilton, vibrafonista Jim Hart, trubač Jay Phelps, saksofonista Paul Booth i gitarista Phil Robson.

Neke od kompozicija možete poslušati ovdje.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.