Zorn @ 60

Šezdeseti rođendan Johna Zorna bit će u New Yorku obilježen festivalom Zorn @ 60, na kojem će od juna do oktobra ovaj instrumentalista i kompozitor održati seriju koncerata na kojima će nastupiti sa ukupno više od 100 muzičara po njegovom izboru.

Na osam lokacija,  među kojima su i Anthology Film Archives, Metropolitan Museum, Miller Theatre kao i muzej Guggenheim, nastupit će Ryuichi Sakamoto, Marc Ribot, Shanir Blumenkranz, Malika Zarra, Sofia Rei, John Medeski, Trevor Dunn, Mike Patton, Kenny Wollesen, Carol Emanuel, Erik Friedlander i mnogi drugi.

Rođendan američkog avangardnog umjetnika bit će obilježen i njegovim nastupima u londonskom Barbicanu i u pariškoj dvorani Cité de la Musique. U okviru najvećeg evropskog jazz festivala – North Sea Jazz Festivala, 13. jula ove godine, program jedne od festivalskih scena bit će posvećen Zornu koji će se predstaviti serijom od 5 koncertnih nastupa sa različitim ansamblima.

Zorn je jedna od centralnih ličnosti njujorške scene od 1975. godine. Komponirao je djela za gudačke kvartete, vokalnu muziku, kamernu muziku, opere, simfonijske orkestre, objavio je preko 100 CD-ova pod vlastitim imenom, komponirao muziku za više od 50 filmova, te napisao preko 600 kompozicija za svoj popularni Masada projekat.

Pogledajte koncert sa francuskog festivala Jazz in Marciac, 2010. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.