Pulitzer Music Award za Caroline Shaw

Tridesetogodišnja Caroline Shaw osvojila je ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za muziku za svoju a capella kompoziciju Partita for 8 Voices.

“Do sada su me ljudi znali kao violonisticu i vokalisticu, a mislim da će me od danas znati i kao kompozitoricu”, kazala je Shaw u telefonskom interviewu za Billboard nakon što je osvojila prestižno priznanje koje se svake godine dodjeljuje istaknutim američkim novinarima, književnicima i muzičarima za djela objavljena u prethodnoj godini.

Iako se Pulitzerova nagrada u principu dodjeljuje iskusnijim kompozitorima i muzičarima, Caroline Shaw ju je zaslužila kompozicijom koju je skladala za svoj vokalni oktet Roomful of Teeth, sastav koji istovremeno možemo okarakterizirati i baroknim i modernim. Prošlog oktobra objavili su svoj prvi istoimeni album na kojem su se našla i sva četiri stava nagrađene svite u trajanju od 26 minuta.

Nagradu čiji novčani dio iznosi 10.000 USD prati velika medijska pozornost, a među finalistima ovogodišnjeg Pulitzera za muziku bili su i jazz muzičar kojeg smo već gledali na Jazz Festu Wadada Leo Smith sa djelom Ten Freedom Summers o kojem smo već ranije pisali, i kompozitor koji je već ranije osvojio ovu značajnu nagradu Aaron Jay Kernis sa svojom kompozicijom Pieces of Winter Sky.

Poslušajte jedan od stavaka Partite.