Pulitzer Music Award za Caroline Shaw

Tridesetogodišnja Caroline Shaw osvojila je ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za muziku za svoju a capella kompoziciju Partita for 8 Voices.

“Do sada su me ljudi znali kao violonisticu i vokalisticu, a mislim da će me od danas znati i kao kompozitoricu”, kazala je Shaw u telefonskom interviewu za Billboard nakon što je osvojila prestižno priznanje koje se svake godine dodjeljuje istaknutim američkim novinarima, književnicima i muzičarima za djela objavljena u prethodnoj godini.

Iako se Pulitzerova nagrada u principu dodjeljuje iskusnijim kompozitorima i muzičarima, Caroline Shaw ju je zaslužila kompozicijom koju je skladala za svoj vokalni oktet Roomful of Teeth, sastav koji istovremeno možemo okarakterizirati i baroknim i modernim. Prošlog oktobra objavili su svoj prvi istoimeni album na kojem su se našla i sva četiri stava nagrađene svite u trajanju od 26 minuta.

Nagradu čiji novčani dio iznosi 10.000 USD prati velika medijska pozornost, a među finalistima ovogodišnjeg Pulitzera za muziku bili su i jazz muzičar kojeg smo već gledali na Jazz Festu Wadada Leo Smith sa djelom Ten Freedom Summers o kojem smo već ranije pisali, i kompozitor koji je već ranije osvojio ovu značajnu nagradu Aaron Jay Kernis sa svojom kompozicijom Pieces of Winter Sky.

Poslušajte jedan od stavaka Partite.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.