Wadada Leo Smith: Ten Freedom Summers

Ten Freedom Summers, novi album trubača, kompozitora i improvizatora Wadade Lea Smitha, priča je o različitim aspektima pokreta za ljudska prava u Sjedinjenim Državama u periodu od 1954. do 1964. godine.

Set od 4 CD-a sa 19 kompozicija nastalih u posljednje 34 godine, objavila je izdavačka kuća Cuneiform Recordsa. Sedamdesetogodišnji autor za novo diskografsko izdanje je kazao da je “jedan od radova koji su mu definirali život”.

“Muzika slavi heroje i događaje u transformacijskom procesu političke i kulturne liberalizacije, procesu koji je oblikovao sve aspekte Smithovog života kao i sve aspekte života u Americi”, rečeno je u saopćenju za javnost.

Album je snimio sa svojim saradnicima iz Smith’s Golden Quinteta, ansambla kojeg čine i pijanista Anthony Davis, basista John Lindberg te bubnjari Susie Ibarra i Pheeroan akLaff, te članovima ansambla Southwest Chamber Music pod dirigentskom palicom Jeffa von der Schmidta, dobitnika nagrade Grammy.

Album je snimljen uživo prošle godine u Redcat klubu u Los Angelesu, multimedijalnom prostoru kalifornijskog Instituta za umjetnost čiji je Smith redovni profesor. Ovog smo umjetnika 2004. godine gledali na sceni 8. Jazz Festa Sarajevo kada je nastupio u duetu sa Ikue Mori. Danas poslušajte duet sa bubnjarom Edom Blackwellom.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.