Stephan Micus: Panagia

Njemački kompozitor i multiinstrumentalista Stephan Micus će ovog mjeseca objaviti novi album za izdavačku kuću ECM.

Album pod nazivom Panagia će biti Micusovo 20. izdanje za ovog uglednog izdavača, a objavljivanje novog albuma koincidirat će sa obilježavanjem 60. rođendana ovog cijenjenog umjetnika.

Panagia na grčkom jeziku označava Djevicu Mariju koja na albumu predstavlja sinonim za žensku energiju. “Za sve Grke koje poznajem, čak i one najradikalnije, nepoštivanje Panagije je nezamislivo”, pojašnjava Micus i dodaje: “Molitve su upućene Djevici Mariji, iako ovaj album ne govori samo o kršćanstvu ili Djevici, nego o ženskoj energiji u svijetu. U naše doba, muška energija je postala nadmoćna, no u drevnim vremenima bogovi su pretežno bili žene. U posljednjih 2.000 godina monoteističke religije su prenaglašavale muški aspekt. Zato ovaj album smatram svojim doprinosom promjeni tog statusa quo.”

Stephan Micus gotovo četiri desetljeća proučava različite kulture i tradicije, te muziku koja iz njih proizlazi. Na svojim albumima, od 1977. godine, predstavljao je brojne nove, neuobičajene instrumente poput duduka, šakuhačija, tibetanskih gongova ili neočekivane instrumente poput saksija ili kamenih skulptura, koje je svirao na albumu The Music of Stones iz 1989. godine.

Poslušajte kompoziciju Midnight Sea sa albuma Snow iz 2008. godine.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.