Mini interview: Badi Assad

Drugog dana 16. Jazz Festa po prvi put u Sarajevu nastupit će brazilska umjetnica Badi Assad.

Svaki nastup ove pjevačice, gitaristice i perkusionistice jedinstven je muzički doživljaj koji upotpunjuje vokalnim improvizacijama. Iako je karijeru započela u klasičnoj muzici, danas u vlastite kompozicije unosi i tradicionalne elemente brazilske muzike, kombinirane sa različitim muzičkim stilovima dok svojom virtuoznom tehnikom plijeni pažnju širom svijeta.

Kako se osjećate u svijetu kojim vladaju gitaristi, muškarci?
Poput kraljice!

Koliko se vežete za klasičnu muziku, a koliko za muzičku tradiciju svoje zemlje?
Od ranog djetinjstva bliska su mi oba muzička svijeta. Moja braća su studirala klasičnu gitaru dok su moji roditelji organizirali muzičke kružoke gdje se svirala popularna brazilska muzika. Odrastajući u takvom okruženju, stvorila se posebna spona između ovih svjetova. Meni je danas nemoguće povući granicu i silom ih odvajati. Iako, više sam povezana sa svijetom popularne muzike jer volim tu energiju i nedostatak pravila i struktura.

Kakvo je vaše iskustvo saradnje sa umjetnicima različitih stilova i žanrova?
Kada sarađujem sa nekim, puštam da nas vodi sam doživljaj. Dajem najbolje što mogu i puštam da stvari teku svojim tokom. Ako je u pitanju klasična muzika, do izražaja će doći moja gitara i moj glas, a ako je u pitanju pop muzika, onda će naglasak biti na ritmovima i energiji.

Obilježavate 20 godina karijere, šta je Badi Assad danas, u umjetničkom smislu?
Umjetnica puna energije, ideja, novih želja, snova, istovremeno zadovoljna sobom i sretna. Trenutno sam očarana rođenjem svog prvog djeteta, otkrivam sve blagoslove i avanture koje idu uz to. To mi je podarilo i inspiraciju te je nastalo 150 novih pjesama. Neke od njih će biti objavljene na novom albumu koji će se zvati “Love and other chronic manias”, dok će ostale biti predstavljene u okviru projekta za djecu koji ću objaviti naredne godine.

Prvi put se predstavljate publici u Sarajevu. Šta možemo očekivati?
Puno emocija, brazilskih ritmova, gitare, vokalnih igara. Jednom riječju, najbolje od mene.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.