Nagrađen Joseph Tawadros

“Nakon 10 godina i 9 nominacija, muzička industrija je konačno odlučila da vjeruje Arapinu sa oštrim predmetom u ruci”, kazao je kompozitor i svirač ouda Joseph Tawadros preuzimajući nagradu ARIA u kategoriji za najbolji world music album godine.

ARIA je najznačajnija diskografska nagrada Australije koja se dodjeljuje po 26. put, a prvi put je dodijeljena Josephu Tawadrosu, egipatskom umjetniku koji od svoje treće godine živi u Australiji.

Tawadros je istinski virtuoz na oudu, i stoga ne čudi što su njegovo umijeće prepoznali i neki od najvećih instrumentalista i autora jazza poput gitariste Johna Abercrombieja, kontrabasiste Johna Patituccija te bubnjara Jacka DeJohnettea sa kojima je sarađivao na svom albumu The Hour of Separation.

U Sarajevu smo Tawadrosa imali priliku slušati dva puta na Jazz Festu: prošle godine nastupio je u duetu sa svojim bratom perkusionistom Jamesom Tawadrosom, a godinu dana ranije održao je izvrstan solo koncert.

Njegov posljednji album Concerto Of The Greater Sea, za koji je i dobio prestižno diskografsko priznanje, objavljen je u februaru prošle godine. Poslušajte jednu od kompozicija s albuma.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.