Objavljen program 16. Jazz Festa

Sa zadovoljstvom predstavljamo program 16. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2012 koji će biti održan od 30. oktobra do 4. novembra.

Nastupi vrhunskih umjetnika, odlična produkcija, klupski program, dječiji program, radionice za studente i mlade muzičare i izložba fotografija kratak su opis zbivanja koja ćemo vam ponuditi tokom šest festivalskih dana.

Festival će 30.oktobra na sceni Bosanskog kulturnog centra otvoriti Taksim Trio, ansambl virtuoznih turskih umjetnika Husnua Senlendiricija, Ismaila Tuncbileka i Aytaca Dogana, a narednog dana na istoj sceni nastupit će i senzacionalna brazilska pjevačica i gitaristica Badi Assad, te američki trio The Bad Plus kojeg muzička kritika naziva “akustičnim jazz triom budućnosti”.

Milesu Davisu posvećen je 1. novembar, treći festivalski dan, kada će biti predstavljen projekat nastao u povodu 20. obljetnice smrti jednog od najvećih umjetnika jazza. Ansambl Miles Smiles čine muzičari koji su svirali i snimali sa Milesom, redom vrhunski umjetnici: trubač Wallace Roney, saksofonista Rick Margitza, gitarista Larry Coryell, orguljaš Joey DeFrancesco, basista Darryl Jones i bubnjar Omar Hakim.

Uživat ćemo i u muzici još jednog velikog kompozitora, italijanskog autora filmske muzike Nina Rote, čiji će repertoar 2. novembra izvesti ansambl La Strada Quintet znamenitog francuskog akordioniste Richarda Galliana.

Također u BKC-u, u subotu 3. novembra koncert će održati očaravajući vokalista i svirač ouda iz Tunisa Dhafer Youssef koji će sa novim međunarodnim akustičnim ansamblom predstaviti svoj aktuelni projekat Abu Nawas Rhapsody.

Na drugoj festivalskoj sceni, u Pozorištu mladih, 16. Jazz Fest Sarajevo će ugostiti grupu nizozemskog saksofoniste Yurija Honinga Wired Paradise, švicarsku avangardnu pjevačicu i multiinstrumentalistkinju Eriku Stucky te norveškog bubnjara Paola Vinaccia koji će premijerno nastupiti sa norveškim i bh. muzičarima.

Od domaćih muzičara premijeran nastup imat će Arkul Orchestra koji donosi sefardske pjesme u izvedbi šestočlanog ansambla iz Mostara, Sarajeva, Tuzle i Prijedora. Na istoj sceni nastupit će i Bojan Zulfikarpašić, francuski pijanista bosanskohercegovačkog porijekla, rođen u Beogradu. Zulfikarpašić je najznačajniji savremeni jazz umjetnik sa područja Zapadnog Balkana i jedan od umjetnika čiju karijeru Jazz Fest redovito prati. Ovaj genijalni pijanista je tekuću godinu obilježio novim albumom i titulom jazz umjetnika godine u Francuskoj što je i povod njegovom koncertu u okviru 16. Jazz Festa.

Ni ove godine nismo zaboravili najmlađe posjetitelje festivala kojima će, kao i prethodnih godina, biti posvećena nedjelja – posljednji festivalski dan. Nadamo se da će 4. novembra koncert i radionica za djecu školskog i predškolskog uzrasta i ove godine privući brojnu publiku u BKC.

Posjetiocima festivala i ove godine uz vrhunske umjetnike koje ćemo predstaviti, možemo obećati tradicionalno besprijekornu organizaciju i produkciju kojoj posvećujemo veliku pažnju.

U narednim danima bit će objavljen i program klupske scene Late Nite Stage koja će biti organizirana svaku noć u kasnim večernjim satima.

Program 16 JFS 2012 možete preuzeti ovdje

Kako je bilo na prošlogodišnjem festivalu pogledajte u video hronikama.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.