Zlato za Youn Sun Nah

Korejska pjevačica Youn Sun Nah, dobitnica je French Gold Awarda za 50.000 prodatih primjeraka svog posljednjeg albuma Same Girl.

Album Same Girl objavljen je pod markicom izdavačke kuće ACT, u septembru 2010. godine, po objavljivanju našao se na prvom mjestu jazz top ljestvica, a među prvih 20 je i danas – čak 80 sedmica nakon objavljivanja. Našao se i na listi 40 najprodavanijih pop albuma. Proglašen je najuspješnijim jazz albumom u Francuskoj u 2010. i 2011. godini.

Youn Sun je rođena 1969. godine u Seulu, a od 1995. godine živi u Francuskoj, gdje se etablirala kao jazz pjevačica.

Album za koji je nagrađena njen je sedmi nosač zvuka, na kojem istražuje eklektičnu kombinaciju autorskih kompozicija i nesvakidašnju interpretaciju pjesama drugih autora, koja je daleko od mainstreama.

Same Girl je snimila sa trojicom vanrednih umjetnika: gitaristom Ulfom Walkeniusom, basistom Larsom Danielssonom i perkusionistom Xavierom Desandre-Navarreom, sa kojima je sarađivala i na pretposljednjem albumu Voyage, objavljenom 2009. godine.

Youn Sun Nah je prošlogodišnja dobitnica njemačke nagrade ECHO u kategoriji najboljeg internacionalnog jazz vokaliste. Njen jedinstven spoj francuske šansone, popa i jazza sa muzičkim elemenatima njene domovine praćeni dojmljivim scenskim nastupom, nagovještavaju svijetlu budućnost ove umjetnice.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.