Intakt Records u New Yorku

“Zurich-New York: Intakt Records at The Stone” naziv je dvosedmičnog festivala održanog prošlog mjeseca u njujorškom klubu The Stone koji je okupio 40 umjetnika koji objavljuju za švicarsku nezavisnu etiketu Intakt Records.

The Stone je neprofitni klupski prostor koji već osam godina u New Yorku okuplja ljubitelje eksperimentalne i avangardne muzike, a na poziv kompozitora i umjetničkog direktora kluba Johna Zorna, osnivač Intakta Patrik Landolt osmislio je ovaj ambiciozan i kompleksan projekat.

“Zurich-New York” na 26 koncerata predstavio je samo neke od muzičara koji objavljuju za ovu izdavačku kuću koja je od 1986. godine kada je osnovana do danas objavila više od 200 izdanja.

Nastupili su švicarski umjetnici pijanistkinja Irène Schweizer, bubnjar i perkusionista Pierre Favre, saksofonisti Jürg Wickihalder i Co Streiff, bubnjar Lucas Niggli, pijanisti Gabriela Friedli i Sylvie Courvoisier. Među liderima bandova sa američkog kontinenta predstavili su se saksofonista Oliver Lake, bubnjari Andrew Cyrille i Tom Rainey, gitarista Elliott Sharp i saksofonistica Ingrid Laubrock.

Pogledajte nastup dueta Irène Schweizer / Pierre Favre na Schaffhauser Jazz Festivalu prošle godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.