Cheikh Lô – interview

Donosimo u cijelosti interview sa Cheikhom Loom, objavljen u današnjem Dnevnom avazu.

U svojoj uspješnoj karijeri snimili ste relativno malo albuma. Kako vidite diskografiju danas u usporedbi sa situacijom prije 15 godina?
Snimio sam samo 5 albuma jer smatram da svaki album predstavlja jedno životno stanje. A da bi se ono pretočilo u muziku, potrebno je vremena. Stvaranje i komponovanje delikatan su posao. Najprije komponujem zajedno sa svojim basistom u Senegalu, onda osmišljavam koncept i zvuk albuma koji želim. Posljednji album se zove “Jamm” što znači mir i svi zvuci i akustika morali su biti usmjereni ka tom cilju. A današnja muzička industrija tako je komplicirana da radije sam brinem o produkciji jer se tako mogu fokusirati na to da zvuk CD-a odgovara živim izvedbama albuma.

Čini se da za Vas i nije najbitnija stvar biti dijelom onoga što nazivamo muzičkom industrijom?
Za mene je najvažnije da ostanem vjeran svojoj muzici. Kada služite industriji na kraju vaša poruka izgubi značenje ili oslabi a ja trebam mir da bih našao inspiraciju za bilo koji projekt i nalazim ga samo u svojoj kući.

Iako posjedujete autentičan muzički izraz, Vaša muzika se ipak mijenjala tokom vremena. Možete li opisati svoj proces umjetničkog razvoja?
Iako se zvuk mijenjao, jedna stvar uvijek ostaje ista. To je poruka jedinstva i poziv na solidarnost među ljudima. Moje puno ime je Cheikh Lô N'Diguel, a N'Diguel znači “vođen od”. To je poruka koja mi je dana. Jedinstvo i mir.

Pripadnik ste sufijskog reda murida. Šta su za Vas osnovne i najvažnije ideje sufizma?
Poziv na dijeljenje, ujedinjavanje i prihvaćanje svih razlika, otvaranje svemira u smislu velikih društvenih promjena. Sufizam poziva da dijelimo islamsko jedinstvo od potpunog otvaranja do univerzalnog prihvaćanja mnoštva božanskih znakova.

Šta publika u Sarajevu i BiH može da očekuje od Vašeg nastupa na Jazz Festu?
Bit će to koncert pun boje i ritma. Održat ću kao i uvijek jedinstven koncert jer svaka je publika drugačija i zbog nje svaki koncert bude drugačiji. Bit će to zabava za dušu, i nas muzičara i prisutnih posjetilaca, jedno novo iskustvo koje ćemo zajedno podijeliti.

Kako posmatrate trenutnu globalnu situaciju u svijetu vezano za muziku i politiku?
Muzika se konstantno mijenja. Ona je odraz društva a muzika i umjetnost moraju pokušati  promijeniti greške koje društvo čini. Kada postoji nesloga, ja pjevam za jedinstvo. Kada je rat, ja pjevam za mir. Smatram da je to misija umjetnika. Pjevamo za sve, različiti ali ujedinjeni.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.