Kvartet vrhunskih umjetnika

Kvartet znamenitog američkog gitariste Johna Abercrombieja predstavit će se trećeg dana 15. Jazz Festa na sceni Bosanskog kulturnog centra.

Abercrombie je neumorni eksperimentator, čvrsto vezan za jazz tradiciju, ali uporan u pomjeranju žanrovskih granica. U karijeri dugoj više od četiri decenije, objavio je gotovo 50 albuma, od čega kao lider različitih bendova više od 30. Sarađivao je sa nekim od najboljih predstavnika jazza, između ostalih sa Marcom Coplandom, Janom Garbarekom, Ralphom Townerom, Johnom Scofieldom, Jackom DeJohnetteom.

Kvartet kojim će se 3. novembra u 20.00 predstaviti u Sarajevu čine vrhunski muzičari sa kojima je Abercrombie snimio svoj posljednji album Wait Till You See Her: violinista Mark Feldman, kontrabasista Thomas Morgan i bubnjar Joey Baron. Ovaj ansambl donosi melodičnu i uhu veoma ugodnu zvučnu mješavinu ležernih, ali znalačkih jazz improvizacija na gitari i inovativne izvedbe na violini, koja iako ne važi za klasični jazz instrument, u rukama Marka Feldmana stilski zalazi u jednu novu dimenziju.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.