Kurt Elling i The Klüvers Big Band

Kurt Elling će šest noći, od 25. do 30. oktobra, biti gostujući umjetnik u renomiranom njujorškom jazz klubu Birdland, i to uz glasoviti danski Klüvers Big Band.

Ovome 18-članom ansamblu i Ellingu će se na sceni pridruživati tih dana nekoliko različitih specijalnih gostiju – Miguel Zenón, Ravi Coltrane, Lew Tabackin, Robin Eubanks i Stefon Harris.

Ellinga je The New York Times nazvao “istaknutim muškim vokalom našeg vremena”, a već 12 godina zaredom ovaj je umjetnik glasovima kritike magazina DownBeat nagrađivan titulom ”Male Jazz Vocalist of the Year”.

Skandinavski ansambl The Klüvers Big Band, pod vodstvom Jensa Klüversa, proteklog je ljeta nastupio sa Ellingom na sceni North Sea Jazz Festivala, a ovo će biti njihov njujorški debi. Elling je tim povodom izjavio da je bilo zaista zadovoljstvo svirati sa velikim Klüvers ansamblom, te da je oduševljen što će poznate danske muzičare predstaviti i publici u New Yorku.

Kurt Elling, koji je bio gost 13. Jazz Festa Sarajevo 2009. godine, svoj posljednji album The Gate izdao je u februaru ove godine. Izdanje je inspirirano interpretacijama Beatlesa, Herbieja Hancocka, Milesa Davisa i Stevieja Wondera. Trenutno Kurt Elling radi na svome novome projektu, 1619 Broadway.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.