Novo stoljeće improvizirane muzike

Petnaesti Jazz Fest Sarajevo predstavit će 4. novembra na sceni Pozorišta mladih Stiana Westerhusa, mladog norveškog umjetnika čije ime postaje sve značajnije na norveškoj i evropskoj muzičkoj sceni.

Njegovi performansi na električnoj gitari putovanje su u neistražene zvučne sfere. Westerhus ispituje mogućnosti ovog instrumenta do krajnjih granica, pri čemu prema njemu nema gotovo nimalo milosti. No, uprkos ovom, naizgled brutalnom postupku, muzika Stiana Westerhusa je neobično ekspresivna, atmosferična i podređena nekome melodičnom ozračju. Nije žanrovski ograničena, jednostavno je rezultat individualne vizije njena autora.

Westerhus sarađuje sa značajnim norveškim muzičarima poput Nilsa Pettera Molværa, Arvea Henriksen, Paala Nilssen-Lovea i Sidsel Endresen. Za svoje je umijeće dobio norvešku nagradu za najboljeg mladog jazz muzičara godine, a na jazz festivalu u Moldeu priznanje za izniman talent. U Velikoj Britaniji je zaslužio i značajnu BBC-jevu nagradu za inovaciju u jazzu.

Britanski magazin JazzWise o Westerhusu je napisao: “Ova muzika kao da dolazi s nekog drugog svijeta, nabijena jazzom, ali ne i njime definirana. Dobro došli u novo stoljeće improvizirane muzike.”

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.