Slavni Rosenberg Trio prvog dana JFS

Prvog dana 15. Jazz Festa na sceni BKC-a nakon Richarda Bone koji će otvoriti festival, predstavit će se i The Rosenberg Trio koji je postao sinonim za jazz manouche ili gypsy jazz.

Ovaj trio svojim vještim i nadahnutim interpretacijama nastavlja tradiciju posebne tehnike jazza, sa romskim temperamentom i neodoljivim swingom, koju je utemeljio čuveni Django Reinhardt.

Trio predvodi virtuozni gitarista Stochelo Rosenberg koji je za porodične standarde „kasno“ počeo svirati – tek u 10. godini, a danas ga zbog njegovih virtuoznih solo partija, besprijekorne preciznosti i čiste ljepote s pravom smatraju Reindhartovim nasljednikom. Nonnie Rosenberg je u ovom svojevrsnom porodičnom projektu zadužen za kontrabas, kojim daje neodoljivi groove triju. Zajedno sa ritam gitaristom, sa svojim bratom Nous'cheom, čini besprijekornu ritam sekciju koja je temelj Rosenbergovog muzičkog koncepta.

Stochelo, Nonnie i Nous'che poput svoga uzora Reinhardta, ne poznaju formalno notni tekst – nikada nisu naučili čitati ni pisati note. Njihovo je umijeće rezultat urođenog talenta i svojevrsne interpretativne genijalnosti, koju nose u svojoj tradiciji u kojoj je muzika sastavni dio života i način umjetničkog izražavanja. Njihovi koncerti izazivaju oduševljenje i ovacije publike bez obzira u kojem dijelu svijeta nastupaju.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.