Rasplesani ritmovi i raspjevane melodije Kube

Kubanski pijanista Roberto Fonseca sa svojim sedmočlanim ansamblom nastupit će na Jazz Festu Sarajevo 2024 i predstaviti svoj aktuelni album “La Gran Diversión”, posvetu zlatnoj eri kubanske muzike.

Roberto Fonseca danas je sinonim nove kubanske muzike kojoj je uspio udahnuti novi život ostajući pri tome vjeran zlatnoj tradiciji Kube. Na novom albumu, ovaj nekadašnji član Buena Vista Social Cluba i umjetnik nominiran za nagradu Grammy za najbolji latin jazz album, ritmovima koji pozivaju na ples, klavirskim improvizacijama i zaraznom energijom, publiku vodi na Kubu tridesetih godina prošlog stoljeća, na ulice i u klubove Havane, u svijet pun radosti i muzičke raznolikosti.

Ovaj pijanista, pjevač, multiinstrumentalista i producent rođen je 1975. u Havani u porodici kubanskih umjetnika. Prvi put je nastupio na sceni sa 15 godina na Havana Jazz Festivalu, koji će 26 godina kasnije preuzeti kao umjetnički direktor naslijedivši na tom mjestu muzičkog velikana Chucha Valdésa.

Fonseca je sarađivao i nastupao na turnejama sa ikonama kubanske muzike Ibrahimom Ferrerom, zamijenivši slavnog Rubéna Gonzáleza, i Omarom Portuondo, sa kojom je nastupio na više od 400 koncerata. Objavio je 10 samostalnih albuma, na albumu iz 2007. “Zamazu” dokazao se i kao kompozitor, a album „Yo“ (2012), na kojem je gostovala malijska zvijezda Fatoumata Diawara, nominiran je za Grammy. Nakon albuma „Yesun“ (2019), koji je donio saradnju sa starim znancem Jazz Festa francuskim trubačem Ibrahimom Maaloufom, odlikovan je ordenom viteza umjetnosti i književnosti, najvišim francuskim umjetničkim priznanjem.

Koncert Roberta Fonsece i njegovog ansambla La Gran Diversión bit će održan u Narodnom pozorištu 7. novembra. Ulaznice kupite na vrijeme na ovom linku.