Marc Ribot's Ceramic Dog – uvijek novi i neponovljivi

Jazz Fest Sarajevo 2024 u Narodnom pozorištu 8. novembra predstavlja bend Marc Ribot's Ceramic Dog.

Znameniti američki gitarista Marc Ribot iza sebe ima četiri decenije uspješne karijere, 25 vlastitih albuma i na stotine gostovanja na albumima i saradnji sa umjetnicima poput Toma Waitsa, Elvisa Costella, Dianne Krall, Marianne Faithful, Johna Luriea, Johna Zorna, Arta Lindsaya, Billa Frisella, te brojne nastupe sa svojim bendovima poput Ceramic Dog, Los Cubanos Postizos, Young Philadelphians.

Članovi trija su i basista Shahzad Ismaily koji je producirao je ili svirao na više od 400 albuma, te Ches Smith, bubnjar i perkusionista koji je već nastupao na Jazz Festu.

Ceramic Dog nazivaju post-rock/noise triom, eksperimentalnim rock bandom… ali Ceramic Dog je rock bend koji je svoju muziku protkao raznim uticajima od popa, psihodelije i diska do noisea, funka i jazza i sa improvizacijom kao pristupom muzici. Njihovi koncertni nastupi uvijek su neponovljivi, novi i drugačiji.

Koncert 8. novembra u Narodnom pozorištu će biti Ribotov treći nastup na Jazz Festu. 2007. godine održao je solo koncert na 11. Jazz Festu Sarajevo, a devet godina kasnije nastupio je i u bendu Asmodeus u okviru evropske premijere Bagatelles Marathona Johna Zorna.

Ulaznice za koncert Marc Ribot’s Ceramic Dog kao i ulaznice za ostale koncerte festivala mogu se kupiti online na linku ulaznice. Kupite svoje ulaznice na vrijeme!