Mediteranska duša Mirona Rafajlovića

Trubač Miron Rafajlović u okviru ovogodišnjeg Jazz Festa Sarajevo po prvi put u rodnom gradu kao bendlider cjelovečernjim koncertom predstavlja svoj špansko-iransko-austrijski kvartet.

Rafajlović koji živi i radi u Španiji sa svojim je bendom 2018. snimio album Trubadur, a 10. novembra, dan prije njegovog sarajevskog koncerta bit će objavljen i novi, drugi album pod nazivom Mediterranean Soul na kojem su snimljene Mironove autorske kompozicije.

Ovaj multiinstrumentalista bio je član čuvenog Cirque du Soleil s kojim je proveo osam godina putujući svijetom i nastupajući u showu Kooza kao trubač i gitarista, tako je nastupao i u londonskom Royal Albert Hallu kao i u programu Late Night Show with Jay Leno u Los Angelesu.

Svirao je i na velikim festivalima kao što su Noth Sea Jazz u Rotterdamu ili Montreal Jazz Festival, a u martu ove godine je nastupao u Zagrebu na velikom koncertu sa Jazz orkestrom HRT-a koji je izveo repertoar dva posljednja albuma Mirona Rafajlovića.

„Moja muzika je mješavina svega što me dotaklo tokom života, od rodnog Balkana, preko Mediterana, Iberskog poluotoka i Afrike, sve do Sjeverne i Južne Amerike i Kariba. Pri tome spajam divne melodije, jednostavne i složene, s bogatim i elegantnim harmonijama. Pokušavam dotaknuti svakog slušatelja otvorenog uma i sluha, uvijek zadržavajući visoke standarde i poštovanje za umjetnost Muzike“, kazao je Rafajlović.

Ulaznice za koncert Miron Rafajlović Quarteta koji će 11. novembra održati koncert u Narodnom pozorištu, kao i ostale koncerte koji će biti održani u okviru Jazz Festa Sarajevo 2023, mogu se kupiti online na linku ulaznice i u festivalskom box officeu (adresa: La Benevolencija 14), svakim danom osim nedjelje od 11.00 do 19.00.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.