Nevjerovatan duo – Hamid Drake i Pasquale Mirra

Jazz Fest Sarajevo u okviru ovogodišnjeg programa 10. novembra u Pozorištu mladih predstavlja duo legendarnog američkog bubnjara Hamida Drakea i italijanskog vibrafoniste Pasqualea Mirre.

Američki muzičar Hamid Drake već nekoliko decenija važan je bubnjar i perkusionista u svijetu improvizirane muzike. Intenzivno je sarađivao sa velikim muzičkim imenima kakvi su Don Cherry, Herbie Hancock, Pharoah Sanders, Peter Brotzmann, Archie Shepp i Reggie Workman, sa Fredom Andersonom svirao je od tinejdžerskih godina a često je nastupao i sa basistom Williamom Parkerom, u različitim sastavima, i saksofonistom Davidom Murrayem.

Od mladosti zainteresiran za različite muzičke korijene, Hamid Drake je izučavao istočnjačke i karipske stilove, a u svoj je muzički izraz uključio kubanske, indijske i afričke instrumente i elemente. Na svojim nastupima svira i udaraljke. „Jedinstvena tehnika i improvizacije te zvuk koji ujedinjuje funk, reggae i garage punk čine ga jednim od najartikuliranijih i lingvistički najnaprednijih na svjetskoj sceni“, piše Wire o Drakeu.

Ovaj američki umjetnik sa bogatom diskografijom sa više od 100 albuma na kojima se svirao nastupao je na Jazz Festu Sarajevo u duetu sa saksofonistom Matsom Gustafssonom, a ove godine se vraća na scenu Jazz Festa u duetu sa italijanskim vibrafonistom Pasqualeom Mirrom koji se smatra jednim od najzanimljivijih evropskih vibrafonista i unikatnom pojavom na italijanskoj sceni.

Dvojica muzičara zajedno sviraju duže od decenije, a jedan njihov nastup u Rimu All About Jazz opisao je riječima „čista ekstaza“, „energično“, „akrobatski“ i „nevjerovatan duo“ koji je teško kategorizirati, pokazuje toliko majstorstva da otvara vrata nestvarne realnosti u kojoj se prirodno izmjenjuju ritmovi od Afrike do Jamajke.

Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa Sarajevo 2023 kupite online na linku ulaznice a od 1. novembra i u festivalskom box officeu.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.