Njujorška zvijezda u usponu na sarajevskom Jazz Festu

Američki pijanista Brian Marsella na ovogodišnjem Jazz Festu nastupa u all-stars triju sa basistom Trevorom Dunnom i bubnjarom Kennyjem Wollesenom.

Brian Marsella je instrumentalista, bendlider i kompozitor koji je do sada objavio 19 vlastitih albuma. Svirao je na više od 50 albuma objavljenih za izdavačku kuću Tzadik Johna Zorna i na čitavom nizu albuma za druge izdavače. „Marsella je svestran i talentiran pijanista kakav se rijetko sreće“, pisao je magazin Downbeat o ovom muzičaru.

Trevor Dunn iza sebe ima bogatu karijeru, basista je u čak tri benda sa Mikeom Pattonom (Mr. Bungle, Tomahawk i Fantômas), svirao je sa Melvinsima (King Buzzo), dugo godina vodi vlastiti projekat Trio-Convulsant sa Mary Halvorson, a snima i svira sa mnogim drugim bendovima. Podjednako uspješno svira i bas gitaru i kontrabas.

Bubnjar i vibrafonista Kenny Wollesen veliko je ime svjetske jazz scene, snimao je sa Tomom Waitsom, Norom Jones, Billom Frisellom, Davidom Byrneom i mnogim drugima koje je teško ako ne i nemoguće sve nabrojati, a već godinama radi i za Studio Walt Disney.

Brian Marsella Trio oformljen je 2016. godine na inicijativu Johna Zorna, jednog od istaknutih savremenih američkih kompozitora. Snimili su šest albuma uključujući i Intersection of Dissection sa Marsellinim autorskim kompozicijama koji je prije nekoliko godina predstavljen u Sarajevu u programu Jazz Festa.

Trio je čuven po energičnim koncertima, a nastupao je na značajnim festivalima, u dvoranama i klubovima, od njujorškog Village Vanguarda do bečkog Porgy & Bessa, od amsterdamskog Bimhuisa do hamburške Elbphilharmonie, od Molde Jazz Festivala do North Sea Jazz Festivala.

Na Jazz Festu Sarajevo su nastupali 2019. godine, održavši sjajan koncert koji je ispraćen ovacijama publike. Brian Marsella je prošle godine imao izvrstan solo koncert a nastupio je i kao gost na nezaboravnom koncertu Yemen Bluesa. Upravo je u toku njegova evropska mini solo turneja. Ovog novembra vraća se u Sarajevo sa svojim triom i novom muzikom. Ovaj nastup je dio trogodišnje rezidencije ovog njujorškog umjetnika na Jazz Festu Sarajevo.

„Privilegija je saradnja sa Brianom Marsellom i sa ponosom ove godine predstavljamo super stars trio. Sigurni smo da će publika biti zadovoljna koncertom jer je izvrsnost standard ovog ansambla“, kaže Đana Karavdić iz direkcije Jazz Festa.

Koncert će biti održan 9. novembra u Narodnom pozorištu. Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa mogu se kupiti na linku ulaznice a od 1. novembra i u festivalskom box officeu.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.