James Carter dolazi na Jazz Fest

Američki saksofonista James Carter sinonim je za raskošan i virtuozan instrumentalizam a sa svojim Organ Triom predstavit će se prvi put u okviru programa međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2023.

Ovaj umjetnik rođen u Detroitu svoju je prvu međunarodnu turneju imao kao 16-godišnjak kada se prvi put nastupio u Evropi a već dvije godine kasnije svirao je sa legendarnim Lesterom Bowiejem. Okušao se u raznovrsnim muzičkim stilovima, nastupajući sa brojnim muzičarima poput Wyntona Marsalisa, Dee Dee Bridgewater, Regine Carter, Herbieja Hancocka, Christiana McBridea, Marcusa Millera ili Mingus Big Banda.

„Morali biste imati srce od kamena ili uho od kositra da vas ne impresionira njegov zvuk“, pisao je Tony Gieske još prije 20 godina opisujući muziku Jamesa Cartera i poredeći njegovo muziciranje sa Jimijem Hendrixom. Carterovo sviranje na trenutke je iznenađujuće meko i nježno, potom furiozno i oštro ali uvijek privlačno. Carterov stil obično se opisuje kao vatren, funky, razularen, karizmatičan i duhovit.

„James Carter je učvrstio svoju reputaciju kao jedan od najpustolovnijih, vizionarskih saksofonista i jedan od najuzbudljivijih virtuoza savremene muzike“, pisao je Jazz Times o Carteru koji je nekoliko godina zaredom proglašavan najboljim bariton saksofonistom po mišljenju publike i kritike magazina DownBeat.

Carter je zajedno sa Gerardom Gibbsom na orguljama i Alexom Whiteom za bubnjevima snimio 2019. godine album inspirisan Djangom Reinhardtom koji je predstavljao svojevrstan diskografski povratak Jamesa Cartera i njegovog orguljaškog trija. Sa svojim energičnim triom nastupit će i na Jazz Festu Sarajevo, u subotu 11. novembra. „Orgulje su oduvijek bile dio afroameričke dijaspore, od duhovne muzike do soula. Uvijek su bile sastavnim dijelom našeg muzičkog krajolika“, kaže Carter.

Ulaznice za koncert Jazz Festa Sarajevo 2023 u prodaji su na linku ulaznice, a od 1. novembra počinje sa radom i festivalski box office.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.