Program drugog dana festivala

U četvrtak drugog dana međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2022 bit će održana tri koncerta.

Iransko-kurdski virtuozni umjetnik, dobitnik Grammyja za najbolji world music album i kompozitor koji je popularizirao perzijsku muziku na zapadu Kayhan Kalhor nastupit će u Narodnom pozorištu u 19.00 zajedno sa Erdalom Erzincanom, turskim pjevačem i instrumentalistom, i svojim dugogodišnjim saradnikom. Virtuoznost, neodoljive i beskrajno lijepe melodije odlikuju koncerte dvojice umjetnika. Njihova je muzika transcendencija, velika avantura i nezaboravno muzičko putovanje.

U 20.30 u Pozorištu mladih planiran je koncert danske saksofonistice i jedne od vodećih žena na svjetskoj impro sceni. Mette Rasmussen istražuje mogućnosti vlastitog instrumenta, stvara muziku koja je oštra kao žilet, nestabilna i duboke teksture, opisuju muzički kritičari. Na Jazz Fest Sarajevo dolazi sa svojim triom North u okviru evropske turneje od devet koncerata.

I Yemen Blues koji u 22.00 nastupa na Jazz Festu u Narodnom pozorištu na evropskoj je turneji koju započinje upravo u Sarajevu, i to u super postavi pojačanom Brianom Marsellom. Ravid Kahalani pjeva na jemenskom dijalektu arapskog, sa dodacima hebrejskog, marokanskog i francuskog kreolskog jezika, a zajedno sa vrsnim muzičarima donosi muziku koja je u isto vrijeme tradicionalna i moderna, arhaična i savremena.

Ulaznice za koncerte u prodaji su u box officeu, La Benevolencija 14, od 11.00 do 18.00, te 60 minuta prije koncerta u Narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.