Uskoro solo album Zanina Berbića

Uskoro će biti objavljen solo album Zanina Berbića, bosanskohercegovačkog pjevača, multiinstrumentaliste, etnomuzikologa i posvećenog istraživača muzike koji je za svoj prvi samostalni album odabrao rijetko snimane i izvođene sevdalinke koje pjeva kucajući uz saz.

Album „Zanin“ je realiziran u okviru pratećih programa ovogodišnjeg 25. Jazz Festa Sarajevo čiji je glavni program otkazan, pa će shodno tome 25 godina Jazz Festa biti obilježeno objavljivanjem box seta koji Jazz Fest realizira u koprodukciji sa izdavačkom kućom Gramofon. Box set će činiti četiri albuma odnosno četiri programa koja su trebala biti predstavljena uživo na ovogodišnjem Jazz Festu, a riječ je o bh. muzičarima i projektima koji promoviraju muzičko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Berbićev solo album čini 14 sevdalinki snimljenih u maju u Mostaru, u muzičkom centru Pavarotti. Naslovnu fotografiju za album snimio je Dženat Dreković a dizajn albuma radila je Ajna Zlatar. Album „Zanin“ je snimio i producirao Edin Zubčević dok su miks i mastering rađeni u Studiju Bauer u Ludwigsburgu u Njemačkoj.

“Sretan sam jer albumi sa sazlijskim pjesmama ne izlaze toliko često. A posebno mi je drago što je album snimljen i nastao u produkciji izdavačke kuće Gramofon iz Sarajeva koja je još prije 17 godina objavila album Emine Zečaj u pratnji Mehmeda Gribajčevića ali i niz drugih važnih albuma kada je riječ o sevdalinci i drugim muzikama“, kaže Zanin Berbić i dodaje: „Ovo izdanje je naš prilog tradiciji ne samo u smislu njene daljnje popularizacije već i nove interpretacije koja je utemeljena na tradiciji a usmjerena prema novim horizontima.”

Berbićev album je drugi od četiri planirana albuma. Nakon albuma „Vladimir“ posvećenog sefardskoj muzici i objavljenog u septembru, i solo albuma Zanina Berbića, planirana su i još dva albuma – duet Zanina Berbića i Adisa Sirbubala i klavirski solo Adisa Sirbubala. Solo album Zanina Berbića kao i duet Berbić/Sirbubalo snimljeni su u Mostaru, u muzičkom centru Pavarotti, dok je Sirbubalov solo album snimljen ovog ljeta u Ljubljani, u Cankarjevom domu.

Box set „25th anniversary Jazz Fest Sarajevo“ će biti objavljen u limitiranom izdanju od 250 primjeraka a sadržavat će i prateću knjižicu. Svi albumi će biti dostupni u digitalnom formatu na streaming platformama.

Repertoar albuma Zanina Berbića:

1. Drino vodo, što se kuneš krivo
2. Po Vakufu tri telala viču
3. Kadiraga Bišćanine
4. U Gradačcu, gradu bijelome
5. Ja prošetah Rahićkim sokakom
6. Što su tako Sarajevke, bijele rumene
7. Moj fesiću na Bosni pašiću
8. Kara majka šećer Salih-agu
9. Beg Ali-beg ićindiju klanja
10. Hajde kući Šemso, Smail-beg te zove
11. Koliko je polje pod Ipekom
12. Mogu l’ Hanko noćiti
13. Što no veli zlatna hamajlija
14. Kad se Ibro iz Stambola vrati

 

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.