Elektroakustična eksplozija na sceni

Koncertna sezona Grlom u jagode u 2020. godini počinje večeras u Klubu 1 koncertom norveškog trija Stiana Westerhusa.

Ovaj će gitarista sa klavijaturistom Ståleom Storløkkenom i bubnjarom Erlandom Dahlenom posjetiti Sarajevo u okviru evropske turneje koja će obuhvatiti neke od najznačajnijih evropskih koncertnih dvorana i klubova.

Trio će premijerno izvesti muziku pod nazivom “V” koju je Westerhus komponirao povodom obljetnice kluba Victorija u Oslu. Prije dva dana su nastupili u Oslu, sinoć u klubu Porgy & Bess u Beču, a nakon Sarajeva nastupaju u Ljubljani.

Prethodnih je godina Westerhus komponirao za britanske simfoničare, južnoafričku filharmoniju, Trondheim jazz orkestar, a sarađivao je sa poznatim norveškim muzičarima poput Nilsa Pettera Molværa, Arvea Henriksena, Paala Nilssen-Lovea i Sidsel Endresen.

Za svoje je umijeće dobio norvešku nagradu za najboljeg mladog jazz muzičara godine, a na jazz festivalu u Moldeu priznanje za izniman talent. U Velikoj Britaniji je zaslužio i BBC-jevu nagradu za inovaciju u jazzu (BBC Award for Innovation in Jazz).

Westerhusova muzika neobično je ekspresivna, atmosferična i podređena nekom melodičnom ozračju, a nastupi Stian Westerhus Trija najavljuje se kao elektroakustična eksplozija na sceni.

Ulaznice po cijeni od 15 KM u prodaji su u prostorijama Jazz Festa (La Benevolencija 14) a od 18.00 moći će se kupiti i u Klubu 1.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.