Dan tradicionalnog i savremenog jazza na XX3. Jazz Festu

Danas je drugi dan XX3. Jazz Fest Sarajevo, najstarijeg međunarodnog muzičkog festivala u Bosni i Hercegovini i aktuelnog dobitnika evropske nagrade za odvažan program. Ovu nagradu večeras će predstavnici evropske asocijacije Europe Jazz Network uručiti predstavnicima Jazz Festa.

Festivalski dan počinje u 18.00 u Domu policije koncertom gitariste Milesa Okazakija koji će izvesti repertoar Theloniousa Monka, a nakon njega nastupa švicarsko-švedsko-njemački trio pjevačice Lucije Cadotsch koji će izvesti popularne američke jazz standarde, na evropski autentičan način.

U Narodnom pozorištu će nastupiti dva američka ansambla – u 20.30 sjajni Brian Marsella Trio će održati evropsku premijeru svog novog albuma Intersection of Dissections a nakon toga nastupa ansambl “najistaknutijeg trubača svoje generacije” Ambrosea Akinmusirea, kako ga je nazvao The New York Times. Njegov album Origami Harvest koji će predstaviti istoimeni kvartet u Sarajevu jedan je od najnagrađivanijih jazz albuma prošle godine.

Dan će u 23.00 sata koncertom u Sarajevskom ratnom teatru zaključiti austrijski ansambl Shake Stew, jedan je od najuzbudljivijih evropskih novih bendova, septet koji ima neuobičajenu postavku koju čine dvojica basista, dvojica bubnjara i tri duvača, muzičari nove generacije koji su već etablirani kao nove evropske zvijezde.

Ulaznice se mogu kupiti u prostorijama Jazz Festa, La Benevolencije 14, u Narodnom pozorištu i sat prije koncerta na blagajnama Doma policije i SARTR-a.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.