Nove zvijezde Austrije na Jazz Festu

Austrijski ansambl Shake Stew koji će nastupiti na ovogodišnjem Jazz Festu Sarajevo, jedan je od najuzbudljivijih evropskih novih bendova.

Septet čine muzičari predvođeni basistom i kompozitorom Lukasom Kranzelbinderom, dok ansambl ima neuobičajenu postavku koju čine dvojica basista, dvojica bubnjara i tri duvača, muzičari nove generacije koji su već etablirani kao nove zvijezde.

Shake Stew je Kranzelbinder oformio 2016. godine za nastup na jazz festivalu u Saalfeldenu, a od tada njihovi rasprodani nastupi privlače pažnju i javnosti i medija. Već njihov prvi album proglašavan je remek-djelom, na drugom su imali uspješnu saradnju sa Shabakom Hutchingsom, a uskoro se očekuje njihov treći studijski album sa kojeg su već objavili nekoliko singlova, a čiji će repertoar predstaviti na koncertu u SARTR-u 8. novembra u 23.00.

Relaksirani groove i afro beat centralne su tačke njihove muzike koja istražuje različita raspoloženja i energije što je ponukalo kritičara austrijskog Kuriera da napiše: “Stil je stvar prošlosti – transformacija i raznolikost su novi žanr!”

Sarajevski koncert na XX3. Jazz Festu Sarajevo organizira se uz podršku asocijacije MICA i Austrijskog kulturnog foruma. Ulaznice su u prodaji u sistemu kupikartu.ba – online (uz proviziju banke) i na prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine (bez dodatne provizije), kao i u prostorijama Jazz Festa.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.