Lucia Cadotsch – pjevačica za 5 zvjezdica

Lucia Cadotsch, mlada švicarska umjetnica koju nazivaju “pjevačicom nove ere jazza”, za kratko je vrijeme postala poznato ime međunarodne scene kada je, kao jedan od rijetkih evropskih muzičara, u Downbeatu, najvažnijem američkom jazz magazinu, zavrijedila 5 zvjezdica za svoj album Speak Low.

Ova Evropljanka pjeva američke jazz standarde koji zvuče evropski autentično. U ansamblu sa dvojicom sjajnih mladih muzičara na saksofonu i kontrabasu, reinterpretira poznate pjesme kakve su Speak Low, Moon River, Don't Explain ili Strange Fruit, na zavodljivo nov i melodičan način, koji je naveo kritičara Guardiana da album ocijeni također sa 5 zvjezdica i napiše: “Zapamtite ime Lucije Cadotsch, često ćete ga čuti u budućnosti!”

“Tako je genijalan način na koji Lucia Cadotsch preispituje kanon standarda i takvu čaroliju trio baca na ove pjesme da se stiče dojam da je to jedini način na koji bi trebalo pristupati ovim pjesmama: neustrašivo, s nesputanom maštom”, piše Downbeat o izvedbama pjevačice koja će po prvi put nastupiti u Sarajevu, na Jazz Festu, dok publika može očekivati izniman koncertni doživljaj. “Nešto ovako impresivno odavno nisam čuo”, napisao je novinar Jazzpodiuma nakon jednog koncerta.

Projekat Speak Low Lucia Cadotsch će predstaviti sa švedskim saksofonistom Otisom Sandsjöom i njemačkim kontrabasistom Felixom Henkelhausenom, na koncertu koji će biti održan u petak 8. novembra u Domu policije. Ulaznice za ovaj koncert važe i za solo koncert izvanrednog američkog gitariste Milesa Okazakija koji će izvesti repertoar Theloniousa Monka, a prodaju se u sistemu kupikartu.ba – online (uz proviziju banke) i na prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine (bez dodatne provizije).

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.