Nermin Muzur obmanjuje javnost

Na jučerašnjoj press konferenciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo, umjesto da javnosti objasni kriterije dodjele sredstava po Javnom pozivu, predstavi članove komisije i bodovne liste, prvi čovjek TZ KS Nermin Muzur je iznio niz neistina na račun Jazz Festa s ciljem obmanjivanja javnosti.

U pokušaju da objasni zašto Jazz Fest Sarajevo nije podržan po Javnom pozivu čiji su rezultati objavljeni prošlog petka (12. jula), Muzur je naveo tri razloga. Sva tri su neistinita.

Muzur tvrdi da Jazz Fest nije opravdao sredstva dodijeljena 2017. godine, kada je TZ KS podržala 21. Jazz Fest Sarajevo iznosom od 10.000 KM. Sklopljeni ugovor o sponzorstvu predložila je i napisala TZ KS. Suprotno tvrdnjama Muzura, Jazz Fest je ispunio SVE odredbe ugovora. U ugovoru NIJE navedena obaveza festivala o pravdanju sredstava.

Uprkos tome, da je TZ KS u bilo kojem trenutku, na bilo koji način izrazila potrebu da se odobrena sredstva opravdaju, to bi Jazz Fest uradio blagovremeno. Jazz Fest Sarajevo NIKADA ni na jednom nivou u proteklih preko 20 godina nije propustio opravdati dodijeljena sredstva, a to se može i provjeriti.

Muzur zatim tvrdi kako je razlog zašto TZ KS ove godine nije podržala Jazz Fest taj što smo 2018. godine odbili saradnju. Jazz Fest 2018. godine sastanak sa TZ KS uspijeva dogovoriti tek sedam dana prije početka festivala. Nakon sastanka i obećanja tadašnjeg direktora Midhata Hubijara o povećanju iznosa podrške, dobijamo prijedlog ugovora na 2.000 KM, što je 80% smanjenje iznosa u odnosu na prethodnu godinu. S obzirom da nismo mogli ponuditi tražene usluge oglašavanja za spomenuti iznos, uputili smo Turističku zajednicu da ovaj iznos uplati Jazz Festu kao donaciju.

Ponovno suprotno tvrdnjama Muzura, Jazz Fest nije odbio saradnju, a te 2018. godine “pravdanje” sredstava iz prethodne godine niko u TZ KS nije ni spomenuo, jer očigledno nije bilo ni razloga ni potrebe za tim.

Na jučerašnjoj press konferenciji, Muzur iznosi neistinu da se Jazz Fest ove godine nije obraćao Turističkoj zajednici molbom za sastanak. Istina je da se dana 2.5.2019. godine Jazz Fest Sarajevo putem e-maila obratio i Nerminu Muzuru i TZ KS sa molbom za sastanak, ali njihov odgovor izostaje a Jazz Fest čeka Javni poziv na koji prijavljuje projekat 23. Jazz Festa Sarajevo, u roku i sa svom potrebnom dokumentacijom.

Nakon što su u petak, 12. jula na web stranici TZ KS objavljeni rezultati Javnog poziva, Jazz Fest u skladu sa Članom V Odluke podnosi prigovor u roku od 3 dana od dana objave. Prigovor je poslan putem obične i elektronske pošte.

Umjesto da jučer javnost informira o procedurama koje je Turistička zajednica KS provela prilikom odabira korisnika bespovratnih sredstava za “realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo”, stiče se dojam da Nermin Muzur velikim sredstvima raspolaže po vlastitom nahođenju mimo procedura i pravilnika.

Ukoliko nije tako, očekujemo da TZ prezentira kriterije odabira projekata, kriterije izbora članova komisije i njihova imena, zapisnike sa sjednica komisije te bodovne liste članova komisije.

Isto tako, očekujemo da Nermin Muzur svoje navode izrečene protiv Jazz Festa potkrijepi dokazima. Također, očekujemo što hitnije očitovanje TZ KS po prigovoru Jazz Festa. Naročito s obzirom da evidentno ne stoje navodi zbog kojih, prema odluci Nermina Muzura, Jazz Fest nije podržan.

Za kraj, napominjemo na nekoliko činjenica.

Građani imaju pravo biti upoznati sa načinima raspolaganja novcem koji se ubire od boravišne takse a Nermin Muzur ima obavezu informirati javnost o sastavu komisije i kriterijima po kojima su izabrani članovi komisije koja je vršila odabir projekata kao i da li je ispoštovana procedura.

Muzur izjavljuje da TZ KS radi transparentno i kao dokaz navodi da su poziv i rezultati poziva javno objavljeni, zanemarujući da i proces odabira korisnika sredstava također treba biti transparentan što podrazumijeva poznate kriterije za odabir članova komisije, njihova imena, bodovne liste, zapisnik komisije i konačnu rang listu svih projekata.

Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo da ispita zakonitost rada komisije i Nermina Muzura prilikom dodjele sredstava, da ustanovi da li postoji eventualni sukob interesa i da li su prilikom odabira projekata poštovane procedure u skladu sa zakonom. Ukoliko se ustanove nepravilnosti tražimo poništenje Odluke i odgovornost Nermina Muzura za eventualne povrede procedure.

Prilozi:

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.