Uzbudljiva šestorka iz Meksika na Jazz Festu!

Šestočlani ansambl Klezmerson na ovogodišnji XX2. Jazz Fest Sarajevo dolazi iz Meksiko Cityja, gdje su osnovani 2003. godine kada je violinista Benjamin Shwartz odlučio eksperimentirati sa muzikom koja objedinjuje tradicionalni i savremeni zvuk, stavljajući klezmer u urbani kontekst svog rodnog grada.

Rezultat je nova i svježa muzika koja melodije i ritmove iz istočnoevropske jevrejske muzičke tradicije kombinira sa romskim, srednjeevropskim i meksičkim ali i drugim južnoameričkim uticajima kakvi su charanga, norteño ili cha cha. Pri tome, snažno su prisutni elementi rocka, hip hopa, elektronike, funka uz obilje jazz improvizacija.

Magazin Rolling Stone je napisao kako bombastični pridjevi poput “senzacionalan” i “vanserijski” s pravom stoje uz Klezmerson čiji koncerti publici nude energično i zabavno muzičko iskustvo. Uz osnivača, violinistu i pijanistu Benjamina Shwartza, u Klezmersonu sviraju i basistkinja Carina Lopez, gitarista Todd Clouser, bubnjar Gustavo Nandayapa, perkusionista i gitarista Carlos Metta i Misha Marks koji svira bariton rog i latarru.

Klezmerson je do sada objavio šest albuma, posljednji Tiferet objavljen je za njujorški Tzadik u okviru box seta The Book Beriah Johna Zorna, a u Sarajevu će održati dva nastupa u subotu 3. novembra predstavljajući dva svoja albuma.

Prvi koncert imat će u okviru programa The Book of Angels Special u Sarajevskom ratnom teatru u 15.00 kada će nastupiti zajedno sa još tri ansambla: Angels Quartet, Banquet of the Spirits i Secret Chiefs 3, dok će istu večer u 22.30 nastupiti u okviru The Book Beriah Marathona, uz Gnostic Trio i 9-člani ansambl Zion 80.

Ulaznice za koncerte Klezmersona u prodaji su u sistemu kupikartu.ba.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.