Bosanskohercegovački muzičari zatvaraju XX2. Jazz Fest

Nastavljajući tradiciju festivalskog programa Next Generation koji je u okviru Jazz Festa Sarajevo dugi niz godina predstavljao bosanskohercegovačke umjetnike i njihove aktuelne projekte, ovogodišnji XX2. Jazz Fest Sarajevo predstavit će specijalni program Dosterrados sa različitim bosanskohercegovačkim muzičarima.

Ukupno 11 muzičara iz Bosne i Hercegovine uz goste iz Srbije i Izraela, održat će nastup kojim će u nedjelju 4. novembra zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala u Festivalskom centru u Domu policije.

Program nazvan Dosterrados, u prevodu sa ladina: dvozemljaš, termin je koji je za ovaj specijalni program festivala skovao sarajevski rabin Eliezer Papo, a svi muzičari izvodit će repertoar sefardskih pjesama, uz premijerni susret flamenka i sufi tradicije na sceni Jazz Festa.

Koncert će otvoriti duet gitariste Mirze Redžepagića i basiste Daniela Morea, a bit će nastavljen nastupom Barimatanga – vokalistici Jeleni Milušić i multiinstrumentalisti Atili Aksoju na sceni će se pridružiti basista Edvin Hadžić.

U okviru ovog dvosatnog koncerta nastupit će i La Korona, vokalni ansambl koji čine Tijana Vignjević, Anida Isanović, Adelita Kadić, Dunja Kazić, Ajla Smajlović, Vanesa Poturović i Darja Softić-Kadenić, dok će ovaj posebni program festivala biti zaključen trijem u kojem će Mirza Redžepagić i Daniel More nastupiti uz vokalistu i svirača neja Almedina Varošanina.

Još 5 bosanskohercegovačkih muzičara će sudjelovati na koncertu za djecu koji će za najmlađe posjetioce festivala biti održan također u nedjelju 4. novembra, u 12.00, kao i u klupskom festivalskom programu Heineken Late Nite Stage.

Ulaznice za program Dosterrados po cijeni od 15 KM od danas će biti u prodaji u sistemu kupikartu.ba.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.