“Portret Esbjörna Svenssona” na Artfifi

U martu će dokumentarni film “Portret Esbjörna Svenssona” biti prikazan na festivalu Artfifa, najvećem svjetskom festivalu filmova o umjetnosti.

Film je uvršten u finalnu konkurenciju FIFA Competition 2018 a bit će prikazan 11. marta u Montrealu, u okviru festivala koji će dan ranije predstaviti i film Mathieua Amalrica “John Zorn 2010-2017” koji je publika Jazz Festa pogledala prošle godine u okviru XX1. izdanja festivala. Ove godine fokus Artfife je na muzici pa će publika pogledati i filmove o Steveu Reichu, Mstislavu Rostropovichu, Marianne Faitfull i Jacquesu Brelu.

“Portret Esbjörna Svenssona” reditelja Davida Tarrodija film je koji uvodi publiku u svijet švedskog umjetnika Esbjörna Svenssona, pijaniste koji je tragično i prerano preminuo u 44. godini u ronilačkoj nesreći u blizini Štokholma, u junu 2008. godine.

Svensson je smatran jednim od najplodijih jazz muzičara ranog 21. stoljeća, a nastupio je zajedno sa svojim triom E.S.T. na koncertu na Jazz Festu Sarajevo 2003. godine. Snimci sa tog koncerta uvršteni su u film “A Propos de Sarajevo” Harisa Pašovića i važan su dio dokumentarnog filma o sarajevskom jazz festivalu.

Film “Portret Esbjörna Svenssona” odaje počast ovom umjetniku, podcrtavajući bogat i neimjeran talenat o kojem svjedoče članovi njegove porodice, bliski prijatelji i muzičari poput Pata Methenyja ili Viktorije Tolstoy, dok posebnu intimnost filmu daju isječci iz radio emisija i intervjua u kojima je Svensson podijelio svoja razmišljanja o muzici, životu i smrti.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.