James Blood Ulmer: Blues je osjećaj koji nosite u sebi

Blues gitarista i pjevač James Blood Ulmer veteran je muzičke scene i autentičan umjetnik. Karijeru dugu više od pet decenija obilježili su značajni albumi, saradnje sa velikanima i status legendarnog umjetnika kakav danas uživa.

Pred sarajevski koncert i svoj prvi nastup u Bosni i Hercegovini ovaj velikan američke muzike čuvenog između ostalog po autentičnoj gitarističkoj tehnici i takozvanom harmolodičnom bluesu, dao je kratak intervju za Jazz Fest Sarajevo na kojem će 4. novembra održati solo koncert, u Domu policije.

JF: Šta vas je inspirisalo u delti Mississippija?
JBU: Ono što me je inspirisalo u mojoj muzici je moj tata koji nas je subotama sve okupljao. Neko bi svirao gitaru, neko bi pjevao, bilo bi i plesanja, neko bi održao kakav govor, neko bi ponešto odglumio, kao u predstavi. To bi bilo nekih pet stvari koje su se događale u mome djetinjstvu, i kada bismo zajedno činili jednu od njih, morali bismo inkorporirati i ostale na neki način.

JF: Zašto mislite da je blues tako važan u razvoju američke muzike?
JBU: Biti na mjestu koje neko drugi zove domom, a znati da to nije mjesto odakle potičete. To čini blues koji imate u sebi, i koji vas navodi da zaboravite odakle ste zapravo. Moj pristup je taj da ja primjenjujem harmolodički metod na bilo koji stil muzike koju sviram. Napustio sam prirodno štimanje gitare i kreirao harmolodički koncept sviranja.

JF: Kako biste opisali svoju gitarsku tehniku?
JBU: Moj gitaristički heroj bio je Segovia i u razvijanju vlastite gitarističke tehnike želio sam načiniti tehniku kojom bih mogao proizvesti više zvuka sa jednim prstom nego Segovia sa svojih pet.

JF: O čemu pjevate?
JBU: Moje su pjesme o mom svakodnevnom životu.

JF: Šta možemo očekivati od vašega nastupa na Jazz Festu Sarajevo?
JBU: Blues. Harmolodic blues.

Photo by Julia Wesely

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.