James Blood Ulmer prvi put u Sarajevu

James Blood Ulmer, legendarni je američki jazz i blues gitarista, koji će publiku XX1. Jazz Festa Sarajevo svojim solo koncertom odvesti na putovanje kroz vrijeme, natrag u davna vremena delte Mississippija, ali i naprijed, u svijet free jazz improvizacije i “harmolodičnog” bluesa.

Ovaj američki gitarista i vokalista zadivljujućeg baritona, već pet decenija dugu karijeru je započeo sedamdestih godina u New Yorku, sarađivao je sa Artom Blakeyem, Paulom Bleyem i Ornetteom Colemanom, već decenijama eksperimentira u free jazzu, soulu, be-bopu i rocku a posljednjih godina predan je bluesu.

Magazin Rolling Stone proglasio ga je “najoriginalnijim gitaristom nakon Jimija Hendrixa”, a Detroit Free Press ga je nazvao “divlje originalnim gitarističkim herojem”.

Ulmerova briljantna tehnika muziciranja u kombinaciji sa privlačnim vokalom, na sceni dočaravaju autentičnu atmosferu bluesa koja slušaoce ne ostavlja ravnodušnim.

Koncert američkog umjetnika bit će održan u Domu policije 4. novembra, a ulaznice se po pretprodajnim cijenama mogu kupiti ili rezervirati.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.