Jazz Fest Sarajevo ide u Banja Luku!

Posebno iznenađenje povodom XX1. izdanja međunarodnog muzičkog festivala, Jazz Fest Sarajevo je pripremio za banjalučku publiku.

Nakon ovogodišnjeg festivala i koncerata ansambla Axiom Dejana Terzića i Kamernog hora Muzičke akademije Istočno Sarajevo koji će biti održani u dvorani Doma policije u Sarajevu, Jazz Fest Sarajevo putuje u Banja Luku gdje će 7. novembra organizirati koncert ansambla Axiom rođenog Banjalučanina i dobitnika prestižne njemačke diskografske nagrade ECHO za najboljeg njemačkog instrumentalistu – bubnjara.

Dejan Terzić je rođen u Banjoj Luci 1970. godine a tri godine kasnije sa porodicom odlazi u Njemačku gdje i danas živi. Sa šest godina počinje svirati klavir a sa 12 bubnjeve. Studirao je u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj a danas radi kao profesor na prestižnoj muzičkoj akademiji u Bernu, u Švicarskoj.

Inspiriran muzikom Balkana osnovao je ansambl Underground čiji su članovi Chris Speed, Mark Helias i Frank Moebus. Objavili su dva albuma za sarajevski Gramofon, dok je njihov treći album Diaspora objavljen za uglednog njemačkog diskografa ENJA Records. Prije pet godina Terzić osniva novi ansambl Melanoia koji je već naredne godine nominiran za BMW nagradu Leading Drums. Aktivni je član različitih ansambala Nils Wogram Nostalgia, Antonio Farao Trio, Jens Winther Quintet, Palle Danielsson Group… a lista značajnih imena jazza sa kojima je sarađivao u karijeri je iznimno bogata.

Terziću će koncert u Banja Luci 7. novembra biti prvi javni nastup u rodnom gradu na kojem će nastupiti sa američkim saksofonistom Chrisom Speedom, britanskim basistom Philom Donkinom i pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem predstavljajući svoj posljednji album Prometheus. Ovo je ujedno i prvi koncert koji međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo organizira u Banjoj Luci, a više informacija o koncertu bit će uskoro objavljeno.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.