Edin Zubčević novi umjetnički direktor Jazz Festivala Ljubljana

Umjetnički direktor međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo Edin Zubčević novi je umjetnički direktor Jazz Festivala Ljubljana, najstarijeg evropskog jazz festivala.

Zubčević će u naredne dvije godine obavljati funkciju selektora ljubljanskog jazz festivala, odnosno 59. i jubilarnog 60. izdanja ovog festivala. Umjetnički direktori Jazz Festivala Ljubljana do jula ove godine bili su portugalski stručnjak Pedro Costa i Bogdan Benigar.

Program Jazz Festivala Ljubljana, Zubčević će kreirati zajedno sa Bogdanom Benigarom, direktorom festivala i voditeljem jazz i world music programa Cankarjevog doma, institucije koja organizira jazz festival.

“Sretni smo da nam se u timu pridružio Edin Zubčević koji je u proteklih 20 godina etablirao sarajevski Jazz Fest kao jedan od iznimno cijenjenih kulturnih događaja. Njegov doprinos Jazz Festivalu Ljubljana bit će značajan u više segmenata – program, produkcija i promocija”, kazala je Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevog doma na jučerašnjoj press konferenciji na kojoj su predstavljene aktivnosti Cankarjevog doma u sezoni 2017/2018, uključujući Europsku jazz konferenciju koja će biti održana naredne sedmice i flamenko bijenale planirano za februar naredne godine. Predstavljena je i umjetnička direktorica bijenala Ernestina van de Noort, kao dio tročlanog umjetničkog tima kojeg još čine Bogdan Benigar i Andrej Jaklič, voditelj programa za teatar i savremeni ples.

Cankarjev dom državna je institucija i najveći kulturni i kongresni centar u Sloveniji koji godišnje realizira više od 2.000 programa. Ove godine zabilježit će 465.000 posjetilaca a godišnji prihod Cankarjevog doma iznosi više od 9.500.000 EUR.

Edin Zubčević osnivač je Jazz Festa Sarajevo, najstarijeg međunarodnog muzičkog festivala u Bosni i Hercegovini koji je u protekle dvije decenije predstavio više od 700 evropskih i svjetskih umjetnika na nekoliko stotina koncerata, uključujući i brojne svjetske i evropske premijere. Ujedno, osnivač je i producent izdavačke kuće Gramofon koja je objavila neka od najvažnijih poslijeratnih diskografskih izdanja u Bosni i Hercegovini izvođača poput Dubioze Kolektiv, Zostera, Adija Lukovca, Siktera, Emine Zečaj, Amire Medunjanin, Damira Imamovića, Halke, Sanela Redžića i drugih.

Fotografija: Uršula Cetinski, Edin Zubčević i Bogdan Benigar na press konferenciji u Cankarjevom domu u Ljubljani (photo by Mare Vaupotič)

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.