John Abercrombie (1944-2017)

Znameniti američki gitarista John Amebrcrombie napustio nas je u 72. godini života. Posljednjih godina imao je većih zdravstvenih problema uključujući i moždani udar početkom ove godine, a fatalno je bilo zatajenje srca.

Ovaj izvanredni muzičar kojeg smo sa velikim zadovoljstvom predstavili na 15. Jazz Festu Sarajevo 2011. godine, bio je neumorni eksperimentator, kompozitor, improvizator, čvrsto vezan za jazz tradiciju, ali uporan u pomjeranju granica. U karijeri dugoj više od četiri decenije, objavio je gotovo 50 albuma, od čega 30 kao lider različitih bendova.

Sarađivao je sa mnogim od najznačajnijih muzičara, između ostalih sa Marcom Coplandom, Janom Garbarekom, Ralphom Townerom, Johnom Scofieldom, Jackom DeJohnetteom i drugim. Njegov ton, naročita muzikalnost i način muziciranja učinili su ga jednim od najosobenijih gitarista našeg vremena.

Rođen je 1944. godine, a tek je u 14. godini počeo svirati gitaru. Njegov proboj na muzičku scenu označio je album Timeless iz 1975. godine objavljen za ECM. Abercrombiejev posljednji album objavljen je ove godine Up and Coming sa pijanistom Coplandom, basistom Drew Gressom i bubnjarom Joey Baronom.

Abercrombie je u Sarajevu prije 6 godina nastupio sa svojim izvrsnim kvartetom izuzetnih muzičara violinistom Markom Feldmanom, kontrabasistom Thomasom Morganom i bubnjarom Joey Baronom.

Fotografija: John Abercromie, 15. Jazz Fest Sarajevo 2011 (Armin Smailović)

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.