Banjalučka dijaspora na XX1. Jazz Festu Sarajevo

Sarajevski Jazz Fest ove će godine u okviru glavnog festivalskog programa predstaviti čak četiri projekta bosanskohercegovačkih umjetnika, nastavljajući tradiciju prezentiranja programa domaćih muzičara i nove muzike. Tako je u proteklih 20 godina više od 60 muzičara iz Bosne i Hercegovine sudjelovalo na preko 100 programa Jazz Festa.

Taj broj će ove godine biti uvećan za 43 bh. muzičara koja će nastupiti na glavnoj festivalskoj sceni u Domu policije 4. i 5. novembra.

Dvojica izvrsnih umjetnika sa međunarodnom reputacijom, obojica rođeni Banjalučani Mario Batković i Dejan Terzić predstavit će svoju muziku publici Jazz Festa. Prvi je u Banja Luci živio do početka rata od kada živi u Švicarskoj dok je Terzić u Banja Luci živio do svoje treće godine kada sa porodicom seli u Njemačku gdje i danas živi dok radi kao profesor na akademiji u Bernu, u Švicarskoj.

Batković će 4. novembra prvi put nastupiti na Jazz Festu kada će održati solo koncert za harmoniku, a bubnjar Terzić, stari je znanac publike Jazz Festa. Premijerno je nastupio na Jazz Festu 2003. godine, tri godine kasnije je sa svojim ansamblom Underground otvorio 10. izdanje Jazz Festa 2006., a 2007. godine je nastupio u triju sa Mikeom del Ferrom i Enesom Seferovićem. Na ovogodišnjem XX1. Jazz Festu, u nedjelju 5. novembra, nastupa sa svojim ansamblom Axiom koji osim Terzića čine američki saksofonista Chris Speed, britanski basista Phil Donkin i pijanista Bojan Zulfikarpašić.

Osim Banjalučana Batkovića i Terzića, XX1. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2017 će predstaviti i Sarajku rođenu u Zenici koja već dugi niz godina živi i radi u Beču. Nataša Mirković će u sjajnom triju En El Amor sa francuskim serpentistom Michelom Godardom i američkim perkusionistom Jarrodom Cagwinom izvesti repertoar sefardskih pjesama. Ovaj je koncert planiran za 4. novembar dok će narednog dana festival zatvoriti 40-člani Kamerni hor Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva pod vodstvom dirigenta Radeta Radovića, izvodeći koncert pravoslavne duhovne muzike.

Ulaznice za sve koncerte festivala mogu se kupiti na ovom linku po “friendly” cijenama koje važe do 15. septembra.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.