Mary Halvorson – gitaristica koja pomjera granice

Od 18. jula gitaristica Mary Halvorson održat će sa svojim oktetom 12 nastupa tokom šest večeri u Village Vanguardu, predstavljajući svoj prošlogodišnji album Away With You ali i nove kompozicije.

Ova 36-godišnja umjetnica snima i nastupa od 2002. godine, objavila je više od 20 albuma na kojima istražuje nove teritorije muziciranja u smislu improvizacije i komponiranja. Marc Ribot je o Halvorsonovoj napisao da “ona nije samo velika i umješna gitaristica već važan promišljalac muzike koji je uz to i gitarista.”

Njezin rad na međunarodnoj sceni postaje sve značajniji, a ukoliko postoji granica između jazza i rocka koja razdvaja ove žanrove, onda će Mary Halvorson učiniti tu granicu potpuno besmislenom iako i sama kaže da je jazz nezaobilazna odrednica jer “bolja riječ ne postoji.”

Iako u legendardnom njujorškom klubu Village Vanguard nastupa u većoj formaciji, Halvorson nastupa u različitim formacijama kao lider i sideman a vrlo često u duo-trio-kvartet kombinacijama kakav je i trio Thumbscrew kojeg osim Halvorsonove čine basista Michael Formanek i bubnjar Tomas Fujiwara. Ovaj ansambl će održati koncert u okviru XX1. Jazz Festa Sarajevo 4. novembra u Domu policije. Ulaznica za koncert trija Thumbscrew važi i za solo koncert Marija Batkovića koji će također biti održan isti dan u Domu policije.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.