Preminuo Pierre Henry

Francuski kompozitor Pierre Henry koji se smatra jednim od začetnika elektronske muzike preminuo je u 89. godini.

Ovaj “otac moderne muzike” i “djed techna”, kako su ga nazivali, rođen je u Parizu 1927. godine, a već u 15. godini počinje eksperimentirati stvarajući zvukove pomoću različitih predmeta, zvukove koje će kasnije inkorporirati u muziku.

Nakon saradnje s muzikologom Pierreom Schaefferom otvorio je 1958. godine zajedno s Jeanom Baronnetom prvi elektronički muzički studio u Francuskoj – Apsone-Cabasse Studio u kojem su nastala njegova najpoznatija djela, među njima i čuvena suradnja s bendom Spooky Tooth u pjesmi Psyche Rock čiji su rifovi korišteni i u Oskarom nagrađenom filmu Z Coste Gavrasa. Ovo je Henryjevo djelo globalno postalo prepoznatljivo kada je iskorišteno kao inspiracija za muzičku temu animirane serije Futurama Matta Groeninga, čija je radnja smještena u 31. stoljeće.

Kako navodi magazin Wire, Henry je 2009. godine u jednom intervjuu kazao kako današnje vrijeme ne inspiriše. “Živimo u vremenu u kojem je sve kontrolirano, planirano i kodirano. Velika je greška nazivati današnju muziku elektronskom. Ljudi rade na kompjuterima, sempluju, ali to nije isti pristup kakav sam ja imao ili kako je Karlheinz Stockhausen radio u svojim elektronskim djelima. To nije isti zanat, to nije napredak”, smatrao je Henry.

Pogledajte dokumentarni film The Art of Sound snimljen o radu ovog značajnog umjetnika.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.