jazzahead! Bremen – centar jazz svijeta

Sutra, 27. aprila, počinje veliki jazz sajam jazzahead! koji će dvanaestu godinu zaredom Bremen učiniti svjetskim muzičkim centrom.

Desetine bendova iz svih dijelova svijeta predstavit će svoje projekte u okviru različitih programa (European Jazz Meeting, German Jazz Expo, Overseas Night) tokom tri noći i dva dana, a poseban program organizira Finska, ovogodišnja zemlja partner jazzaheada!, koja će gala koncertom predstaviti pijanistu Iiro Rantalu zajedno sa Njemačkom kamernom filharmonijom.

Sajam jazzahead! predstavlja kulminaciju istoimenog festivala koji je započeo 15. aprila a publici će do kraja mjeseca ponuditi više od 130 koncertnih nastupa. Samo tokom 29. aprila više od 40 lokacija – muzeja, crkava, hotela, barova u Bremenu, bit će pretvoreno u koncertne prostore, a sajmu će tokom tri dana prisustvovati oko 700 izlagača, gotovo 3.000 profesionalaca iz 50 zemalja svijeta te više od 12.000 posjetilaca.

U okviru sajma, finskom jazz festivalu Tampere Jazz Happeningu bit će dodijeljena nagrada evropske asocijacije jazz festivala i promotora Europe Jazz Network za avanturističku programaciju.

Kao jedan od ko-izlagača na jazzaheadu! već tradicionalno sudjeluje i Jazz Fest Sarajevo koji će promovirati program ovogodišnjeg 21. festivalskog izdanja.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.