Posljednji pozdrav Mishi Mengelbergu

“Improvizacija je besmislena ako nije zabavna i razumljiva”, riječi su Mishe Mengelberga, holandskog pijaniste, kompozitora i velikana improvizacije koji je preminuo danas, u 81. godini života.

Jedan je od utemeljitelja Instant Composers Poola, holandskog orkestra i izdavačke kuće za promociju avangardnog improviziranog jazza. Danas je ICP najstarija izdavačka kuća koja kojom rukovode muzičari, a ICP Orchestra kojim je rukovodio 20 godina, jedan od najaktivnijih evropskih velikih orkestara u posljednjih nekoliko decenija.

Njegova je zasluga i STEIM (STudio for Electro Instrumental Music), centar za istraživanje i razvoj novih muzičkih instrumenata čiji je također jedan od osnivača, a utemeljitelj je i koncertne dvorane Bimhuis koju je pokrenuo 1974. godine, u nekadašnjem salonu namještaja u blizini Red Light Districta, zajedno sa grupom muzičara.

Sarađivao je sa muzičarima poput Garyja Peacocka, Dereka Baileya, Petera Brotzmana i Anthonyja Braxtona a među njegovim stalnim muzičkim saradnicima se ističe bubnjar Han Bennink sa kojim je sarađivao od svog prvog albuma 1966. godine.

Redatelj Cherry Duyns snimio je dokumentarni film Misha itd. (Misha enzovoor) u kojem je ovog jedinstvenog umjetnika predstavio kroz retrospektivni prikaz jednog dijela njegovog stvaralaštva i kroz utjecaj kojeg je imao na historiju muzike, te kroz njegovo stanje progresivne demencije.

Imali smo čast slušati Mishu Mengelberga u Sarajevu, na Jazz Festu gdje je, u okviru posebnog festivalskog programa Flying Dutchmen, 2008. godine održao solo koncert, nastupio u duetu sa Hanom Benninkom te predstavio svoj kvartet čiji je gost bio trubač Dave Douglas.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.