The Stone @ The New School NYC

The Stone, kultni njujorški koncertni prostor za eksperimentalnu i novu muziku, od marta 2018. godine programe će organizirati na novoj adresi, u The New School College of Performing Arts.

Osnivač i umjetnički direktor The Stonea John Zorn najavio je da će The Stone at the New School – kako će biti zvanični naziv programa, nuditi publici, koncertne programe od utorka do nedjelje, kao i dosadašnji The Stone, a od juna ove godine kao svojevrsna najava saradnje The Stonea i New Schoola koncerti će biti organizirani svakog petka i subote. Već je objavljen kompletan program koji uključuje brojne umjetnike koji su prethodnih godina kao i sam Zorn, nastupali na Jazz Festu (neki od njih i u više navrata): Uri Caine, Mark Feldman, Wadada Leo Smith, Dave Douglas, John Medeski, Ikue Mori, Craig Taborn, Mark Feldman, Sylvie Courvoisier, Trigger, Kenny Grohowski, Eric Friedlander, Jen Shyu, Jennifer Choi, Jim Black, Marc Ribot, Trevor Dunn, kao i umjetnice poputi Laurie Anderson ili Mary Halvorson.

“Bilo je zabavno svirati na prljavom ćošku East Villagea, ali ova muzika zaslužuje biti viđena na drugi način”, kazao je Zorn naglašavajući kako se selidbom The Stona u Greenwich Village eksperimentalna muzika sa margina seli u “ozbiljan prostor, u srcu Villagea”, prostor savremenog Glass Box Theatrea. Iako kapacitetom nešto veći od sadašnjeg The Stonea, imat će jednak broj sjedećih mjesta – 74 kako bi zadržao intimnost The Stonea iz East Villagea.

The Stone je koncertni prostor koji djeluje od 2005. godine pod rukovodstvom Johna Zorna. Iako malog kapaciteta iznimno je uticajan na njujorškoj sceni. U decembru prošle godine najavljeno je da The Stone mijenja lokaciju, ne iz finansijskih ili sličnih razloga već zato “što je došlo vrijeme za promjenu” kako je kazao Zorn.

Rukovodstvo New Schoola na čelu sa Richardom Kesslerom, omogućilo je The Stoneu besplatno korištenje prostora kako bi podržalo Zornov koncept The Stonea – ulaznice koštaju 20 USD, kompletan prihod od prodaje ulaznica je honorar muzičara koji tu večer nastupaju, a kako bi pažnja publike bila usmjerena isključivo na muziku, u dvorani se ne prodaju hrana i piće.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.