Početak nove koncertne istorije u Hamburgu

Nova spektakularna evropska koncertna dvorana Elbphilharmonie u Hamburgu bit će otvorena večeras u 18.00, dok će svečani koncert i otvaranje direktno prenositi državni radio i televizija a osiguran je i live streaming na ovom linku.

Elbphilharmonie, 18-spratnicu sagrađenu na vrhu nekadašnjeg osmospratnog skladišta kakaa, čini nekoliko dvorana a glavna ima kapacitet od 2.100 sjedišta. Izgrađena u luci na rijeci Elbi, prvobitno je trebala biti otvorena 2010. godine a prve procjene o cijeni gradnje iznosile su 186 miliona eura. Nakon višegodišnjih odgađanja, pravnih zavrzlama i revizija, ukupni iznos koji je grad Hamburg platio za ovu dvoranu dosegao je cifru od 798 miliona eura, što je uzrokovalo različite političke debate i proteste javnosti.

Međutim, već u novembru, kada je otvorena za javnost, Elbphilharmonie je privukla više od pola miliona posjetilaca koji su posjetili njenu panoramsku osmatračnicu, postavši tako jednom od hamburških atrakcija, koju već sada porede sa sidnejskom operom ili muzejom Guggenheim u španskom Bilbau.

Svi koncerti koji su zakazani od januara do juna u ovoj dvorani, unaprijed su rasprodani uključujući i koncerte čikaške filharmonije kojom će dirigirati Riccardo Muti, recital Mitsuko Uchide, benda Einsturzende Neubauten ili pijaniste Brada Mehldaua kojeg smo 2008. slušali na 12. Jazz Festu Sarajevo.

Rasprodan je i koncert koji će 30. marta održati John Zorn, predstavljajući jedan od svojih aktuelnih projekata The Bagatelles koji je 4. novembra imao svoju istorijsku evropsku premijeru u Sarajevu, na 20. Jazz Festu, kada je Zorn zajedno sa 25 muzičara okupljenih u 11 ansambala održao Bagatelles Marathon Sarajevo. Gotovo pet mjeseci nakon sarajevskog koncerta, u bagatelama Johna Zorna uživat će i publika pariške filharmonije u velikoj dvorani Pierre Boulez, 2. aprila.

Otvaranje koncertne dvorane Elbphilharmonie prvorazredni je kulturni, društveni ali i politički događaj a na večerašnjem svečanom otvaranju, prvi koncert u novoj dvorani održat će NDR simfonijski orkestar, nedavno preimenovan u NDR Elbphilharmonie orkestar. Orkestrom će dirigovati Thomas Hengelbrock a program koncerta drži se u tajnosti.

Za virtualni obilazak Elbphilharmonie kliknite ovdje.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.