Večeras na Jazz Festu: Sarajevski maraton Johna Zorna

Publika 20. Jazz Festa Sarajevo 2016 imat će priliku večeras, 4. novembra, u Bosanskom kulturnom centru prisustvovati evropskim premijerama programa The Bagatelles Johna Zorna, najambicioznijeg projekta organiziranog u istoriji festivala.

Američki kompozitor, saksofonista, multiinstrumentalista, producent i dirigent po prvi put će se predstaviti u Sarajevu i to na četverosatnom koncertnom maratonu pod nazivom John Zorn’s Bagatelles Marathon Sarajevo na kojem će sudjelovati 11 ansambala koje će u različitim formacijama činiti 25 muzičara njujorške downtown scene, jednog od najznačajnijih toponima kada je improvizirana muzika u pitanju.

Koncert počinje u 19.00 i bit će izveden u dva bloka (u prvom će svirati 5 ansambala, u drugom 6), uz polusatnu pauzu. Svaki od ansambala izvest će program u trajanju od 15-20 minuta, a repertoar će činiti kompozicije koje je Zorn napisao od marta do maja 2015. godine. Svjetsku premijeru kompozicije programa The Bagatelles su imale svake nedjelje od jula 2015. do marta 2016. u njujorškom klubu The Stone, a evropsku premijeru imat će večeras na Jazz Festu u Sarajevu dok će publika, naprimjer Pariza ovaj program gledati tek naredne godine u Pariškoj filharmoniji.

U Bosanskom kulturnom centru večeras će se Zorn predstaviti i kao saksofonista, lider znamenitog kvarteta Masada koji će otvoriti maraton te kao dirigent ansambla Asmodeus sa Marcom Ribotom, Trevorom Dunnom i Kennyjem Grohowskim koji će zaključiti ovaj poseban program.

Pored dva spomenuta ansambla, nastupit će i gitarski duet Julian Lage i Gyan Riley, uzbudljivi Nova Quartet, duet Sylvie Courvoisier i Mark Feldman, mladi Trigger, pijanista Craig Taborn, izuzetni John Medeski Trio, čelistički duet Erik Friedlander i Jay Campbell, senzacionalni Uri Caine Trio i kraljica njujorške elektronske scene Ikue Mori.

Ulaznice za sarajevski maraton mogu se kupiti na blagajni Bosanskog kulturnog centra.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.