Sao Paulo Underground na otvaranju Jazz Festa

Zvuk Sao Paula donijet će u novembru u Sarajevo brazilsko-američki trio Roba Mazureka, kompozitora, kornetiste i improvizatora raskošne karijere i bogate diskografije koja broji više od 50 izdanja.

Kada je prije desetak godina živio u Brazilu, Mazurek je osmislio egzotične zvučne pejzaže koristeći elemente zvuka amazonskih kišnih šuma, električnih jegulja snimljenih za potrebe istraživačkog laboratorija u Manausu ali i audio zapise oluje iz predgrađa Brazilije. Iako ovaj opis ne zvuči milozvučno, Mazurekova muzika donosi uzavrelu atmosferu ulica Sao Paula u vrijeme karnevala, a publiku će na sarajevskom koncertu zasigurno odvesti na iznimno muzičko putovanje.

Upravo u Sao Paulu, Mazurek je upoznao perkusionistu Mauricija Takaru i pijanistu Guilhermea Granada, sadašnje partnere u projektu Sao Paulo Underground sa kojima istražuje i proširuje brazilsku muzičku tradiciju a repertoar novog, njihovog petog zajedničkog albuma Cantos Invisíveis, objavljenog prošle sedmice, izvest će 2. novembra u Bosanskom kulturnom centru pred publikom 20. Jazz Festa Sarajevo.

Prije Mazurekovog trija, koncert će u 20.00 održati norveški pijanista Bugge Wesseltoft sa kvartetom mladih izvrsnih muzičarki okupljenih u ansamblu New Conception of Jazz.

Za oba koncerta vrijedi jedna ulaznica koju po pretprodajnoj cijeni možete kupiti na ovom linku ili rezervirati na ovom linku, a od ponedjeljka 24. oktobra u festivalskom box officeu u Bosanskom kulturnom centru.

Album možete poslušati na ovom linku.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.