Istorijski muzički događaj na Jazz Festu

Publika 20. Jazz Festa Sarajevo 2016 imat će priliku 4. novembra u Bosanskom kulturnom centru prisustvovati evropskim premijerama programa The Bagatelles Johna Zorna, najambicioznijeg projekta organiziranog u istoriji festivala.

Ovaj američki kompozitor, saksofonista, multiinstrumentalista, producent i dirigent po prvi put će se predstaviti u Sarajevu i to na četverosatnom koncertnom maratonu pod nazivom John Zorn’s Bagatelles Marathon Sarajevo na kojem će sudjelovati 11 ansambala koje će u različitim formacijama činiti 25 muzičara njujorške downtown scene, jednog od najznačajnijih toponima kada je improvizirana muzika u pitanju.

Koncert počinje u 19.00 i bit će  izveden u dva bloka (u prvom će svirati 5 ansambala, u drugom 6), uz polusatnu pauzu. Svaki od ansambala izvest će program u trajanju od 15-20 minuta, a repertoar će činiti kompozicije koje je Zorn napisao od marta do maja 2015. godine. Svjetsku premijeru kompozicije programa The Bagatelles su imale svake nedjelje od jula 2015. do marta 2016. u njujorškom klubu The Stone. Program je izveden i u Kanadi, a evropsku premijeru imat će na Jazz Festu u Sarajevu dok će publika, naprimjer Pariza ovaj program gledati tek naredne godine u Pariškoj filharmoniji.

Osim kao kompozitor, na sarajevskom maratonu Zorn će se predstaviti i kao saksofonista, lider znamenitog kvarteta Masada koji će otvoriti maraton i imati svjetsku premijernu izvedbu bagatela u Sarajevu te kao dirigent ansambla Asmodeus sa Marcom Ribotom, Trevorom Dunnom i Kennyjem Grohowskim koji će zaključiti ovaj poseban program organiziran povodom 20. godišnjice Jazz Festa.

Pored dva spomenuta ansambla, publika će imati priliku poslušati gitarski duet Juliana Lagea i Gyana Rileyja, uzbudljivi Nova Quartet, recital Sylvie Courvoisier i Marka Feldmana, mlade lavove – Trigger, solo Craiga Taborna, izuzetni John Medeski Trio, čelistički duet Erika Friedlandera i Jaya Campbella, senzacionalni Uri Caine Trio i kraljicu njujorške elektronske scene Ikue Mori.

Ulaznice za sarajevski maraton mogu se kupiti na ovom linku ili rezervirati na ovom linku po pretprodajnoj cijeni. Prodaja ulaznica počet će 24. oktobra u box officeu u prostorijama Jazz Festa u ulici La Benevolencija 14.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.