Pulitzerova nagrada za Henryja Threadgilla

Američki kompozitor, saksofonista i flautista Henry Threadgill dobitnik je Pulitzerove nagrade za muziku za album In for a Penny, In for a Pound.

Ovaj album objavljen je prošle godine za izdavačku kuću Pi Recordings, a riječ je o dvostrukom CD-u sa šest kompozicija koji je snimio Threadgillov kvintet Zooid kojeg, pored ovog dobitnika Pulitzera, čine i njegovi dugogodišnji saradnici: gitarista Liberty Ellman, trombonista Jose Davila, bubnjar Elliot Humberto Kavee te violončelista Christopher Hoffman.

Žiri koji je dodjeljivao nagrade opisao je ovaj album kao “iznimno originalano djelo u kojem su komponirana muzika i improvizacija satkani na način koji, čini se, reflektira suštinu savremenog američkog života.”

Henry Threadgill važi za improvizatora i kompozitora jedinstvenog stila, jedan je od osnivača AACM-a, asocijacije za podršku kreativnim muzičarima iz Čikaga. U proteklih 40 godina objavio je više od 60 izdanja, kao saradnik ili lider ansambla Very Very Circus, trija Air, dvadesetočanim Society Situation Dance Bandom, X-75, Make a Move, Aggregation Orb i ansamblom Zooid.

Prije Threadgilla ovo prestižno priznanje dodijeljeno je Wyntonu Marsalisu 1997. godine za album Blood on the Fields i Ornetteu Colemanu 2007. godine za album Sound Grammar, dok su posthumno ovim priznanjem odlikovani Thelonious Monk, Duke Ellington i John Coltrane.

Za ovogodišnju Pulitzerovu nagradu, koja se za muziku dodjeljuje još od 1947. godine, nominirani su bili i kompozitori Timo Anders i Carter Pann, dok je među kandidatima za Pulitzerovu nagradu za muziku u proteklim godinama dva puta bio i kompozitor John Zorn kojeg ćemo slušati na 20. Jazz Festu. Prvi put 2000. godine godine za izdanje contes de fees,  te 2015. godine za The Artistos.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.