Pulitzerova nagrada za Henryja Threadgilla

Američki kompozitor, saksofonista i flautista Henry Threadgill dobitnik je Pulitzerove nagrade za muziku za album In for a Penny, In for a Pound.

Ovaj album objavljen je prošle godine za izdavačku kuću Pi Recordings, a riječ je o dvostrukom CD-u sa šest kompozicija koji je snimio Threadgillov kvintet Zooid kojeg, pored ovog dobitnika Pulitzera, čine i njegovi dugogodišnji saradnici: gitarista Liberty Ellman, trombonista Jose Davila, bubnjar Elliot Humberto Kavee te violončelista Christopher Hoffman.

Žiri koji je dodjeljivao nagrade opisao je ovaj album kao “iznimno originalano djelo u kojem su komponirana muzika i improvizacija satkani na način koji, čini se, reflektira suštinu savremenog američkog života.”

Henry Threadgill važi za improvizatora i kompozitora jedinstvenog stila, jedan je od osnivača AACM-a, asocijacije za podršku kreativnim muzičarima iz Čikaga. U proteklih 40 godina objavio je više od 60 izdanja, kao saradnik ili lider ansambla Very Very Circus, trija Air, dvadesetočanim Society Situation Dance Bandom, X-75, Make a Move, Aggregation Orb i ansamblom Zooid.

Prije Threadgilla ovo prestižno priznanje dodijeljeno je Wyntonu Marsalisu 1997. godine za album Blood on the Fields i Ornetteu Colemanu 2007. godine za album Sound Grammar, dok su posthumno ovim priznanjem odlikovani Thelonious Monk, Duke Ellington i John Coltrane.

Za ovogodišnju Pulitzerovu nagradu, koja se za muziku dodjeljuje još od 1947. godine, nominirani su bili i kompozitori Timo Anders i Carter Pann, dok je među kandidatima za Pulitzerovu nagradu za muziku u proteklim godinama dva puta bio i kompozitor John Zorn kojeg ćemo slušati na 20. Jazz Festu. Prvi put 2000. godine godine za izdanje contes de fees,  te 2015. godine za The Artistos.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.