John Zorn – prvo ime 20. Jazz Festa Sarajevo

Završen je kompletan program ovogodišnjeg međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo, koji će od 2. do 6. novembra obilježiti 20. godišnjicu rada, a prvi učesnik festivala čije ime s ponosom objavljujemo je John Zorn, američki kompozitor, saksofonista, multiinstrumentalista, producent i dirigent.

John Zorn je lider njujorške downtown scene i jedan od najznačajnijih kompozitora današnjice. Njegova karijera obuhvata na stotine diskografskih izdanja, žanrovski različitih, od jazza, rocka, hardcorea, klasične muzike, surfa i metala, do ambijentalne, filmske i improvizirane muzike.

Djela Johna Zorna izvode brojni muzičari, između ostalih Marc Ribot, Pat Metheny, Medeski, Martin & Wood, Uri Caine ili Bill Frisell, a s njim su nastupali i Mike Patton, Lou Reed i Laurie Anderson. Definitivni kultni status stekao je još 90-ih sa projektom epskih razmjera – Masada.

Dva puta je bio kandidat za Pulitzerovu nagradu na polju muzike, prije deset godina dobio je prestižni Genius grant fondacije McArthur koja se dodjeljuje za iznimne američke umjetnike, u 54. godini života univerzitet Columbia mu je dodijelio priznanje za životno djelo, a zaslužio je i tri počasna doktorata kako američkih tako i evropskih univerziteta.

Povodom jubilarnog 20. izdanja, Jazz Fest će predstaviti najbogatiji i najopsežniji program do sada koji će uključivati više od 30 različitih muzičkih ansambala na 4 različite lokacije, uključujući evropske i svjetske premijere kao i programe osmišljene upravo povodom 20. godišnjice festivala.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.