John Zorn – prvo ime 20. Jazz Festa Sarajevo

02. Mart, 2016


Završen je kompletan program ovogodišnjeg međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo, koji će od 2. do 6. novembra obilježiti 20. godišnjicu rada, a prvi učesnik festivala čije ime s ponosom objavljujemo je John Zorn, američki kompozitor, saksofonista, multiinstrumentalista, producent i dirigent.

John Zorn je lider njujorške downtown scene i jedan od najznačajnijih kompozitora današnjice. Njegova karijera obuhvata na stotine diskografskih izdanja, žanrovski različitih, od jazza, rocka, hardcorea, klasične muzike, surfa i metala, do ambijentalne, filmske i improvizirane muzike.

Djela Johna Zorna izvode brojni muzičari, između ostalih Marc Ribot, Pat Metheny, Medeski, Martin & Wood, Uri Caine ili Bill Frisell, a s njim su nastupali i Mike Patton, Lou Reed i Laurie Anderson. Definitivni kultni status stekao je još 90-ih sa projektom epskih razmjera – Masada.

Dva puta je bio kandidat za Pulitzerovu nagradu na polju muzike, prije deset godina dobio je prestižni Genius grant fondacije McArthur koja se dodjeljuje za iznimne američke umjetnike, u 54. godini života univerzitet Columbia mu je dodijelio priznanje za životno djelo, a zaslužio je i tri počasna doktorata kako američkih tako i evropskih univerziteta.

Povodom jubilarnog 20. izdanja, Jazz Fest će predstaviti najbogatiji i najopsežniji program do sada koji će uključivati više od 30 različitih muzičkih ansambala na 4 različite lokacije, uključujući evropske i svjetske premijere kao i programe osmišljene upravo povodom 20. godišnjice festivala.